Babišovo ANO drtí obě koalice, které by ho ve volbách do sněmovny poslaly až na 3. místo. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišovo ANO drtí obě koalice, které by ho vytlačily až na 3. místo. Ve volbách do sněmovny v květnu 2021 by ANO předstihla koalice Pirátů a STAN, ale také uskupení SPOLU (ODS+TOP 09+KDU-ČSL). ČSSD by se do sněmovny ani nedostala. 

Ukázal to průzkum agentury Data Collect pro Českou televizi.

V modelu pro koalice by zvítězili Piráti a STAN, které by volilo 27 procent lidí.

Následovala by koalice Spolu (ODS+TOP 09+KDU-ČSL) s 20,7 procenta hlasů.

Až třetí by skončilo nyní vládní hnutí ANO premiéra Andreje Babiše (ANO) se ziskem 19,4 procenta.

Na 4. místě se umístilo SPD se ziskem 13 procent. Za SPD se mírně nad 5% hranicí umístila KSČM.

Na dalším místě se se ziskem 3,8 procenta umístila PŘÍSAHA Roberta Šlachty. Za ní následuje ČSSD se ziskem 3,6 procenta.

Nicméně podle statistiků je nutno vzít v úvahu i statistickou chybu a nelze tedy s jistotou říci, zda by se za současné situace do PS tyto strany dostaly, či nikoliv.

Poslední koalice Trikolóra, Svobodní a Soukromníci v tomto volebním modelu získala 2,3 procenta, takže by se s tímto výsledkem do sněmovny neprobojovala.

Zdroj: Data Collect

Pokud by strany kandidovaly samostatně, první místo by obhájilo Babišovo ANO s 18,2 procenta. Je to zhoršení o 11,4 p.b. oproti volbám v roce 2017, nejvíce ze všech stran v modelu.

Následují Piráti s 17,3 procenty, se zlepšením o 6,5 p.b. oproti volbám v roce 2017.

Na 3. místě se umístilo hnutí STAN se ziskem 12,6 procenta. Mírně si pohoršilo oproti březnovému měření o 1,7 p.b., ale stále se jedná o výrazné zlepšení o 7,4 p.b. proti volbám v roce 2017, čím je také největším skokanem ze všech stran ve volebním modelu.

Těsně za ním na čtvrtém místě následuje SPD se ziskem 12,2 procenta, čímž si oproti výsledkům voleb 2017 polepšilo o 1,6 p.b.

První pětici uzavírá ODS, která by získala 11,9 procenta preferenčních hlasů, což je mírné zlepšení o 0,6 p.b. oproti volbám v roce 2017.

TOP 09 a KSČM překročily lehce 5% hranici a nedávno vzniklá strana PŘÍSAHA Roberta Šlachty se pohybuje lehce pod ní. Stejně jako v modelu pro koalice je nutno vzít v úvahu statistickou chybu a nelze tedy s jistotou říci, zda by se za současné situace do PS tyto strany dostaly, či nikoliv.

Z ostatních výsledků vyplývá, že KDU-ČSL a ČSSD, jejichž preference se pohybují kolem 3 procent, by se pravděpodobně do parlamentu neprobojovaly.

Zdroj: Data Collect

Podle sociodemografických skupin je jasné, že Piráti jsou schopni oslovit zejména nejmladší voliče ve věku 18 až 29 let, kde dosáhli 32 procent.

Oproti tomu můžeme vidět, že voliči ve věku nad 60 let zase podporují ANO, které v této skupině dosáhlo 37 procent. ANO je také výrazněji zastoupeno mezi občany se základním vzděláním, kdežto u voličů s vysokoškolským vzděláním bodují především STAN, ODS a Piráti.

Politickou situaci v naší zemi považuje 84 procent občanů za spíše či velmi špatnou. Těch, kteří hodnotí současnou politickou situaci jako dobrou (spíše či velmi) je pouze 14 procent.

Jedná se o velmi špatný výsledek pro politickou scénu a ukazuje to podle statistiků na touhu voličů po změně. Nicméně se ukazuje, že zde může být právě spojitost s vysokou ochotou jít k volbám.

Průzkum proběhl od 3. do 7. května 2021 a 17. až 21. května 2021. Zúčastnilo se 1 200 respondentů. (pel)