Do Česka dorazil první část konvoje amerických vojáků, kteří se přesouvají na cvičení NATO do Maďarska. (Foto: Twitter Armáda ČR)

V Česku jsou američtí vojáci. V sobotu 22. května dorazila první část konvoje, který bude Českou republikou projíždět z Německa na cvičení NATO do Maďarska. Konvoj čítá asi 600 vojáků a 150 až 190 kusů bojové techniky. Přesun bude trvat od sobotního večera do středy 26. května, celkem tedy 5 dní. 

Další dvě části konvoje do Česka přijedou v neděli a v pondělí večer. Přespí zde ve stanovém táboře, který pro ně postavili čeští vojáci.

Všechny části konvoje jsou rozděleny na menší skupiny, aby byl co nejméně zatížen silniční provoz a nevznikaly zácpy.

V noci ze soboty 22. května projížděly 4 takové skupiny. Zatímco první tři dorazily do Rančířova na Jihlavsku podle původního plánu, čtvrtá nabrala kvůli pomalé jízdě několikahodinové zpoždění a dorazila až krátce před půl dvanáctou dopolední.

Mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková uvedla, že pokud by podobné zpoždění nastalo i během přesunů ve všední dny, tedy v pondělí a v úterý, byly by odkloněny na záchytné parkoviště a v jízdě by pokračovaly až po zklidnění provozu.

Každý z konvojů má na opuštění České republiky 48 hodin. Poslední američtí vojáci by měli odjet v noci na středu.

Šest stovek amerických vojáků se 190 kusy vojenské techniky míří do Maďarska na mezinárodní cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021.

Podle Johna Ambelanga, mluvčího 2. jezdeckého pluku (2nd Cavalry Regiment) z Vilsecku, čítá konvoj jen 150 kusů techniky.

Návrat do Německa je naplánován po stejné trase od 12. do 16. června.

Američtí vojáci se na alianční cvičení NATO Defender Europe přesunují přes Česko pravidelně od roku 2015. Výjimkou byl loňský rok, kdy bylo cvičení zrušeno. Účastní se ho téměř 13 500 vojáků z 16 různých zemí. Armáda České republiky se cvičení účastní jako tranzitní země logistickou podporu.

Zdroj: Armáda ČR

(pel)