Senátoři chtějí, aby se Česko neúčastnilo zimních olympijských her v Pekingu v roce 2022. (Ilustrační foto)

Pirátský Václav Láska (Senátor 21) chce zakázat účast snowboardistky Evy Samkové a dalších českých sportovců na zimních olympijských hrách v Číně v roce 2022. Láska spolu s dalšími zástupci horní komory chtějí tvrdí, že účasti by mohlo být zneužito k legitimizaci další diskriminace, násilí a potlačování základních práv. 

Informoval o tom server iDnes.cz.

„Přidělení olympiády Číně podruhé poté, co selhala a nedodržela své závazky a sliby, je hrubá nepochopitelná chyba,“ uvedl člen výboru Václav Láska (Senátor 21).

Absence politických představitelů na hrách by podle Lásky měla být minimem.

Čína podle něj naopak zhoršila stav lidských práv, zneužila letní olympiády v roce 2008 a stejnou chybu bychom tak neměli činit podruhé.

„V totalitní zemi, kde se lidem zakazuje, kde jednotlivec nemá žádnou roli, tak tam si musíme položit otázku, jestli u toho máme dělat stafáž. Olympiáda pro papaláše, to v žádném případě,“ prohlásil předseda výboru Pavel Fischer (nezávislý).

Ve hře je však podle Lásky i úplný bojkot olympiády, tedy neúčast českých sportovců.

Fischer sice míní, že zákaz pro sportovce by byl chyba, současně chce ale apelovat na Mezinárodní olympijský výbor, aby si znovu ve světle olympijské charty porovnal, zda se pořadatelská země chová v souladu s ideály olympismu a co z toho vyvodit.

Na diplomatický bojkot olympiády v Číně v úterý apelovala předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, podle které by neúčast činitelů USA byla správnou odpovědí na porušování lidských práv v Číně. Konkrétně Pelosiová zmínila přístup čínských úřadů k obyvatelům Hongkongu, Tibetu a provincie Sin-ťiang. (pel)