Španělská enkláva Ceuta čelí rekordnímu náporu migrantů, za jediný den se jich tam dostalo okolo 6 tisíc. Vláda proti běžencům povolala armádu.

Na španělskou enklávu Ceuta a evropské hranice zaútočily tisíce afrických migrantů. Jen během jediného dne do oblasti proniklo 6 tisíc uprchlíků ze sousedního Maroka, kde jim úřady přestaly bránit v cestě do Evropy. Další tisíce přistěhovalců se dál snaží dostat do Španělska i přesto, že španělská vláda proti nim nasadila i vojáky a obrněná vozidla.

Marocké bezpečnostní složky migrantům přestaly bránit v přechodu evropské hranice. Rozhodnutí spustilo lavinu přistěhovalců, která se začala valit do Španělska.

Jen během pondělí do země připlulo přes 6 tisíc běženců. Část uprchlíků už úřady vrátily zpátky do Afriky, další tisíce se však do Španělska snaží dostat.

Mezi 6 tisíci běženci, kteří se v pondělí dostali do Ceuty, jsou hlavně mladí muži. Nejméně 1 500 uprchlíků jsou nezletilci, což komplikuje jejich repatriaci.

Na hranici Ceuty se tak vyostřuje napětí. Skupiny z marocké strany tam v úterý házely kameny na policisty, kteří je zpacifikovali slzným plynem.

Podle rozhlasu Cadena SER zemřel při pokusu přeplavat do Ceuty jeden mladý Maročan.

Evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová apelovala na Maroko, aby plnilo své závazky kontroly hranice a zastavilo „bezprecedentní“ vlnu migrantů.

Důvodem aktuální migrační vlny je také diplomatická krize mezi Madridem a Rabatem. Vyšlo totiž najevo, že Španělsko poskytlo pod falešnou identitou lékařskou péči lídrovi separatistické organizace Polisario Ibráhímovi Ghálímu.

Ten vede povstalce na Západní Sahaře usilující o nezávislost na Maroku, které už v roce 1991 slíbilo uspořádat referendum o sebeurčení oblasti, ale zatím se tak nestalo. Ghálí (73) byl minulý měsíc přijat do nemocnice ve španělském městě Logroňo kvůli covidu-19.

Polisario nyní ovládá necelou čtvrtinu území Západní Sahary. Ta je z velké části tvořena pouští, na severu se ale nachází ložiska fosfátů. Západní Sahara bývala kolonií a posléze provincií Španělska, které se z území stáhlo v 70. letech minulého století.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo letos do Španělska různými trasami zhruba 9 200 migrantů, z toho 4 950 na Kanárské ostrovy. Tento údaj je však k 9. květnu 2021 a nezahrnuje pondělní průnik v Ceutě.

Ceuta spolu s další enklávou Melilla jsou cílem migrantů z mnoha zemí Afriky, kteří se pokoušejí přes Maroko docílit vstupu do Španělska, a tím i do EU.

Město je sice chráněno před ilegálními přestupy 2 vysokými ploty (jeden je vysoký 3 m, druhý 8 m), hlásiči pohybu, infračervenými kamerami i četnými hlídkami policie Guardia Civil, ovšem s pochybnými výsledky.

Masová akce se pak odehrála na hranici Ceuty v červenci 2018, kdy se plot pokusilo naráz překonat na 850 migrantů. Šesti stovkám z nich se to povedlo. Tehdy zranili dvě desítky policistů zápalnými lahvemi a nehašeným vápnem, které může způsobit těžké popáleniny. (pel)