Na italský ostrov Lampedusa už letos připlulo přes 13 tisíc migrantů, což je třikrát víc než loni ve stejném období. (Ilustrační foto)

Lampedusa nadále trpí přívalem afrických běženců. Na italský ostrov jen od začátku letošního roku připlulo už přes 13 tisíc migrantů, což je třikrát víc než za stejné období vloni. Většina se přitom k italským břehům dostává nelegálně. 

Informovala o tom Česká televize.

V posledních týdnech je středomořský ostrov znovu zaplaven tisícovkami migrantů, kteří připlouvají z Afriky.

Kapacita tamního uprchlického zařízení je přitom pouhých 300 míst a přeplněné centrum praská ve švech.

„Usilujeme o intenzivnější a účinnější kontrolu námořních hranic, odkud migranti vyráží, zejména z Libye a Tuniska,“ uvedl italský premiér Mario Draghi.

Italský parlament loni zrušil protiimigrační dekret, který zavedl bývalý ministr vnitra a bojovník proti uprchlíkům Matteo Salvini.

Novela migračního zákona podstatně snižuje výši pokut pro záchranné lodě neziskových organizací a také omezuje možnost vyhoštění některých uprchlíků ze země.

Šéf protiimigrační Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Salvini také zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, se snažil vytlačit vysokými pokutami i hrozbou vězení. (pel)