Američtí vědci vyvinuli mikročip, který se vejde do injekční jehly.

Američtí vědci z Kolumbijské univerzity vyvinuli nejmenší bezdrátový mikročip, který je možné vpravit do těla pomocí běžné injekční jehly. Lékaři by jej v budoucnu mohli využít k monitorování teploty, krevního tlaku, hladiny glukózy nebo dýchání pacienta.

Upozornila na to Česká televize.

„Chtěli jsme zjistit, kam až můžeme posunout hranice toho, jak malý funkční čip dokážeme vyrobit,“ oznámil hlavní autor studie Ken Shepard, profesor elektrotechniky a biomedicínského inženýrství.

Implementovatelný čip je viditelný pouze pod mikroskopem. Protože pro lékaře byla jedním z největších problémů neschopnost sledovat dlouhodobě zdravotní stav svých pacientů, bylo cílem vědeckého výzkumu vytvořit miniaturizované zdravotní senzory.

Ty je možné vpravit do těla pacienta a sledovat jeho aktivitu včetně teploty, krevního tlaku, glukózy, dýchání a mnoho dalšího, aniž by člověk byl nucen dlouhodobě pobývat v nemocnici, což má i negativní dopad na jeho psychiku a vedení „normálního života“.

Výzkumníci během vývoje pro napájení i pro komunikaci s přístrojem museli využít ultrazvuk. Klasické rádiové vlny, které by se použily za normálních okolností, jsou totiž moc velké.

Vyvinutý mikročip se dá do těla vpravit injekčně, zařízení se ale bude testovat jen v laboratorních podmínkách. Cílem týmu je vyvinout čipy, které lze injekčně vpravit do těla injekční jehlou a pak s nimi pomocí ultrazvuku komunikovat zvenku.

V současné době nelze podobná zařízení vyrábět komerčně, protože vyžaduje velké množství energie, čipů, vodičů, měničů, baterii a dalších součástek, které však nelze vyrobit v tak malé velikosti, aby je šlo implementovat do těla pomocí jehly. (pel)