I Bidenovy USA nakonec pokračují ve výstavbě "Trumpovy" protimigrační zdi na hranici s Mexikem. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Bidenovy USA pokračují ve výstavbě „Trumpovy“ protimigrační zdi na hranici s Mexikem. Příslušná vládní organizace potvrdila, že zahajuje práce na více než dvacetikilometrovém úseku v údolí řeky Rio Grande. Prezident Biden po nástupu do funkce zrušil stavbu zdi s tím, že jde o neúčinné řešení problému migrace. Příliv migrantů do USA přes jižní hranici přitom stále sílí.

Americká vládní organizace US Army Corps of Engineers (USACE; inženýrská organizace v rámci americké armády, která je odpovědná za výstavbu armádních i civilních objektů s dopadem na národní bezpečnost) potvrdila, že obnovuje práce na stavbě zdi na hranici s Mexikem.

Konkrétně se jedná o úsek dlouhý 21,5 km v údolí řeky Rio Grande.

Oficiální zpráva USACE sděluje, že za účelem podpory celní a hraniční stráže obnovuje výstavbu hraniční bariéry s pomocí financování ministerstva vnitřní bezpečnosti.

Uvedený úsek už byl v době ukončení výstavby zdi na hranici s Mexikem částečně připraven na výstavbu bariéry.

Jedná o velký posun v politice současného prezidenta, který jako jeden z prvních kroků ukončil výstavbu bariéry (zvané také Trumpova zeď) na hranicích s Mexikem.

Výstavbu zdi několikrát veřejně odsoudil jako neseriozní projekt, který migraci z Mexika nijak neřeší.

Současná migrační krize, podpořená vyjádřeními prezidenta Bidena, že nehumánní zadržování nelegálních migrantů za jeho vlády skončí, nadále sílí.

Jen počet dětských migrantů do USA vzrostl o 800 procent. Počet zadržených imigrantů při pokusu o nelegální překročení hranic dosáhl v dubnu letošního roku 178 tisíc osob, což je nejvíce za posledních 21 let. (sfr, mar)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Bidenova migrační politika se hroutí: Nezvládá plnit sliby. Uprchlická centra praskají ve švech