Šéf Pirátů Ivan Bartoš hlasoval proti vstupu Česka do Evropské unie. Muslimská Evropa mu dříve nevadila.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš hlasoval proti vstupu Česka do Evropské unie. Muslimská Evropa mu dříve nevadila. Tyto informace vyšly najevo až nyní na základě pátrání v jeho dřívějších výrocích. Bartoš se nyní brání tím, že se jeho názory změnily.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v roce 2009 napsal na internetové fórum své tehdy nové strany, že by se nebránil „muslimské Evropě“.

Uvedl také, že v referendu v roce 2003 hlasoval proti vstupu Česka do Evropské unie.

Bartošova starší vyjádření nyní dohledala CNN Prima News. Bartoš k tomu v reakci řekl, že se jeho postoje od té doby hodně změnily.

V roce 2009 Bartoš ještě nebyl předsedou Pirátské strany.

„Přál bych si, aby byl svět skutečně bez hranic. Migrace je přirozená věc. Jestli, a to již vidíme ve Francii i Německu, má být Evropa do deseti až patnácti let muslimská, nemám s tím problém,“ odpověděl v roce 2009 na dotaz k „imigraci barevných přistěhovalců“.

Přiznal také, že v celostátním referendu v roce 2003 hlasoval proti vstupu České republiky do EU.

Mimo jiné také vyjádřil nesouhlas s uznáním Kosova jako státu a odsoudil vojenský zásah NATO v Jugoslávii v roce 1999, zejména jeho schvalování tehdejším prezidentem Václavem Havlem.

Bartoš nyní potvrdil, že odpovědi na pirátském fóru v roce 2009 psal skutečně on.

Podotkl, že „většinu věcí si už dnes nemyslí“.

„Zejména ty, které se týkají globálních záležitostí, bych ani neřekl. Je to dvanáct let, člověk prochází nějakým vývojem.“

Své někdejší výroky označil jako „mladickou rebelii“ či nerozvážnost a dodal, že jejich důvodem byl i nedostatek informací.

„Jsou to i věci, které člověk chápe až tehdy, když se dostává do kontextu fungování světa. I s ohledem na politiku, jakou děláme, je patrné, že co zaznělo, už dávno neplatí. Už si to dávno nemyslím a xkrát jsem ukázal, že je to jinak,“ konstatoval.

Problém s muslimskou Evropou

Na muslimskou Evropu má dnes Bartoš odlišný názor, než před 12 lety.

„Dneska bych s muslimskou Evropou problém měl. Stejně jako u každého, tak i u mě se názory výrazně posunuly a vyvinuly. A to i v kontextu pozdějších teroristických útoků radikálů, které zcela odsuzuji, či migrační krize,“ prohlásil nyní Bartoš.

Názor změnil i v otázce členství ČR v EU. Nyní by už hlasoval pro vstup do Unie.

„Tehdy (tj.v roce 2009; pozn.redakce) mě negativně ovlivnila i nevyvážená informační kampaň předkládaná občanům. Dnes jsem rád, že většina lidí hlasovala pro vstup. Pozdější vývoj ukázal, že členství v EU přináší mnoho výhod, ať už v oblasti financí a výrazného zvýšení životní úrovně, tak i v silnějším diplomatickém zastoupení,“ vyjádřil se nyní Bartoš.

Své dřívější odmítání zdůvodnil i tím, že podle něj tehdy „svět ještě nebyl takovýmto způsobem rozdělený a nebyla jasná dominance. Nebyl si jistý také postavením Česka na globální mapě.

„To ve věku, kdy jsem hlasoval v referendu, nemůžete vnímat v kontextu, pokud se tím nezabýváte od dětství. Co já vím, vedla se velmi divoká debata a spíše jsem cítil mainstreamový nátlak k rozhodnutí,“ dodal.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Nejnovější průzkum: ANO se propadá. Opozice posiluje. Piráti se STAN by získali 27,5 %