Zatímco v Česku očkování stále vázne, Brazílie už očkuje i amazonské indiány. Členové kmene Matisů pluli 12 dní do města pro vakcínu proti covidu-19. (Ilustrační foto)

Brazílie už očkuje i amazonské indiány. Skupina amazonských indiánů plula 12 dní po řece do nejbližšího města, aby dostala vakcínu proti koronaviru. To v Česku očkování stále vázne. Plně naočkováno proti covidu-19 bylo v Česku od začátku vakcinace 10 procent obyvatel. 

„Nejdříve jsme měli z vakcíny strach, ale když jsme viděli, že i další domorodé kmeny v ostatních oblastech se nechaly očkovat, sebrali jsme odvahu. Nechtěli jsme dál vymírat, už nás je jen 600 v údolí Javari,“ řekl Pixi Isma.

Spolu s dalšími členy etnika Matisů plul po přítoku Amazonky na řece Javarí přes 700 kilometrů. Ze svých vesnic u hranici s Kolumbií a Peru cestovali do nejbližšího města Atalaia do Norte.

Po očkování museli indiáni několik dnů zůstat ve městě, aby si prodejem uměleckých předmětů svého kmene vydělali na palivo a potraviny pro zpáteční cestu.

Pro amazonské kmeny je koronavirus obzvlášť nebezpečný, protože mají slabou imunitu vůči „běžným“ nemocem ve většinové populaci, a některé jsou navíc oslabené podvýživou či jinými chorobami.

Tento izolovaný kmen v Amazonii se poprvé do kontaktu s civilizací dostal v roce 1976. Následující roky pro něj byly devastující, řada členů kmene podlehla západním nemocem, mimo jiné spalničkám či chřipce. V roce 1983 zbývalo z tohoto kmene jen 87 členů. I proto se nyní vydali nechat očkovat, přestože v jejich vesnici se žádný případ nákazy koronavirem neobjevil.

Naopak v Česku vakcinace obyvatel proti covidu-19 stále vázne.

Do pondělí 10. května bylo v České republice vyočkováno celkem 3 731 232 dávek vakcíny proti covidu-19.

Kompletně, tedy oběma potřebnými dávkami, bylo dosud naočkováno celkem 1 065 415 obyvatel, což je 10 procent populace ČR (Česko má cca 10,7 milionu obyvatel). (pel)