Stát vymáhá po provozovatelích heren a kasin stamiliony korun na daních, přestože v nich protikoronavirovými opatřeními zakázal provoz. (Ilustrační foto)

Stát vymáhá po provozovatelích heren a kasin stamiliony korun na daních, přestože v nich protipandemickými opatřeními zakázal provoz. Institut pro regulaci hazardních her (IPRH) to považuje za protiprávní a připravuje stížnost k Ústavnímu soudu ČR.

Informoval o tom server Lidovky.cz.

Podle platné legislativy musí firmy z oboru hazardních her platit daň z částky, která zůstane z utržených peněz po odečtení výher.

Kvůli nuceného vládního uzavření přišly herny a kasina o příjmy, a tedy z této části „kamenného“ provozu daň neplatí. Kromě toho však zákon nad rámec toho ale také stanovuje, že za každý provozovaný automat v podniku musí každé čtvrtletí do státního rozpočtu odvést nejméně 9 200 korun.

Finanční správa řízená ministerstvem financí vedeným Alenou Schillerovou (ANO) ale peníze vymáhá, i když je všech zhruba 35 tisíc automatů v kamenných hernách po Česku mimo provoz. Dohromady se jen za první čtvrtletí letošního roku jedná o 300 milionů korun.

Ředitel IPRH Jan Řehola to označil za tzv. „rdousící účinek daně“, který vede k likvidaci podnikatelů a rovněž rozmachu nelegálního hazardu. Chování státu, který zasaženému odvětví pomáhá formou covidových dotací, aby mnohem větší částku následně zase formou protiústavně konstruované daně příjemcům dotace sebral, považuje za paranoidní.

Mluvčí ministerstva financí Anna Vasko však pro Lidovky uvedla, že resort o prominutí jakékoliv části daně z hazardních her neuvažuje. (pel)