Praha zahájí ve zkušebním provozu pronajímání soukromých bytů přes vlastní "nájemní agenturu". (Ilustrační foto)

Město Praha zahájí ve zkušebním provozu pronajímání soukromých bytů přes vlastní „Městskou nájemní agenturu“. Pražský magistrát ji bude provozovat prostřednictvím své organizace Centrum sociálních služeb Praha. Cílem je pronajímat lidem v bytové nouzi za výhodné ceny byty vlastněné soukromníky.

Pronajímatelé tím získají garantovaný příjem od města, které také bude řešit všechny případné potíže s nájemníky.

Agentura má fungovat tak, že město Praha vyjedná s majiteli bytu jejich pronájem a poté do nich umístí například seniory, rodiny s dětmi, samoživitele nebo mladé dospělé, kteří opustí ústavní péči.

Majitelům bude garantován příjem bez ohledu na to, jestli bude byt obsazen nebo jestli budou nájemníci řádně platit nájemné. Případně vzniklé pohledávky uhradí město z veřejných zdrojů.

Praha se také vlastníkům zaručí za úhrady případných vzniklých škod, agentura bude pojištěná.

Rada hlavního města Prahy schválila koncept Městské nájemní agentury v pondělí 3.května 2021. Magistrát prezentoval tuto záležitost tak, že „udělal další krok ke zlepšení dostupnosti bydlení“.

Městské nájemní agentura (MNA) je podle magistrátu „dalším důležitým krokem při řešení v mnoha případech velmi složité bytové situace v hlavním městě pro rodiny s dětmi, samoživitele, seniory, hendikepované a lidi, kteří akutně řeší ztrátu bydlení“.

MNA je prezentována jako příležitostí i pro majitele volných bytů, kteří „dostávají možnost využít stabilní spolupráci se zárukou Prahy a zároveň poskytnout bydlení se společenským přesahem“.

„Koncept městské nájemní agentury funguje v různých podobách v řadě městech Evropy. Chceme dát možnost majitelům bytů se sociálním cítěním bezpečně pronajmout byt lidem v nouzi bez toho, aby museli podstupovat možná rizika spojená s pronájmem. Praha je zárukou pro dlouhodobou a oboustranně výhodnou spolupráci,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský.

„Důstojné a stabilní bydlení je základem pro důstojný život, je základní podmínkou pro to, aby se člověk mohl odrazit od dna a začal řešit další vážné problémy, které jej mnohdy připravily o práci, rodinu, zdraví a nakonec i střechu nad hlavou. Bydlení je v Praze úzkým hrdlem, které brání efektivnímu řešení celé řady vážných sociálních problémů, takže já ve fungování MNA vidím klíčové sklíčko do mozaiky pomoci nejohroženějším skupinám Pražanů,“ doplnila radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

Byty začleněné do MNA chce Praha pronajmout v první řadě rodinám s dětmi, kteří jsou v krizové situaci a čekají na městské sociální byty nebo bydlí v azylových domech a na ubytovnách.

„Poskytovaná nová služba bude výjimečná zejména v rychlosti pomoci řešení i tím, že ve své první fázi bude provozovaná Centrem sociálních služeb Praha, které poskytuje terénní, ambulantní i pobytové služby Pražanům v tíživé životní nebo sociální situaci,“ uvedl pražský magistrát.

Činnost MNA proto vidí jako vítané a zvláště v současné době potřebné rozšíření svých služeb.

„Městská nájemní agentura nám do naší práce výborně zapadá. Lidem v náhlé bytové nouzi často nemůžeme nabídnout alternativu k azylovým domům a ubytovnám, což by se díky MNA a majitelům bytů, kteří do toho s námi půjdou, věříme, změní,“ konstatoval Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha.

Městská nájemní agentura má být jedním z nástrojů zlepšení dostupnosti bydlení v Praze, které jsou součástí projektu „MHMP – sociální bydlení“ a které mají za cíl vytvoření integrovaného systému řešení bytové nouze v Praze.

Dalšími nástroji tohoto projektu jsou kontaktní místa pro bydlení, kam se mohou obrátit občané, kteří potřebují pomoci či poradit při řešení své bytové situace s cílem udržet jejich stávající bydlení či hledat nejúčinnější řešení bytové nouze.

Dále fungují poradci pro nájemníky, kteří pomáhají nájemcům v městských bytech po nastěhování a při řešení nejčastějších komplikací spojených s bydlením.

Praha také připravuje Sociální nadační fond hlavního města Prahy, který bude „pomocí širokého spektra nadačních příspěvků podporovat občany v bytové nouzi při získání nového nebo udržení stávajícího bydlení“.

Vznik Městské nájemní agentury stejně jako celý projekt je podpořen z Evropského sociálního fondu. (sfr)