Ekonomika České republiky v prvním čtvrtletí roku 2021 klesla meziročně o 2,1 procenta. (Ilustrační foto)

Ekonomika České republiky v prvním čtvrtletí roku 2021 klesla meziročně o 2,1 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí klesl HDP o 0,3 procenta. Výsledky předběžného odhadu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ve čtvrtém čtvrtletí roku loňského klesl HDP meziročně o 4,8 procenta, ve srovnání se třetím čtvrtletím ale stoupl o 0,6 procenta.

Za celý rok 2020 se česká ekonomika propadla o 5,6 procenta.

Vladimír Kermiet z ČSÚ uvedl, že zpřísněná protiepidemická opatření vedla v mezičtvrtletním srovnání k dalšímu propadu spotřebních výdajů domácností.

K poklesu HDP přispěla i zahraniční poptávka, kdy se ve srovnání s koncem loňského roku nedařilo udržet rekordní vývozy zboží.

Epidemie koronaviru začala českou ekonomiku ovlivňovat už v prvním čtvrtletí loňského roku. Vláda začala zavádět restriktivní opatření v ekonomice již v březnu 2020.

V prvním čtvrtletí loňského roku klesla ekonomika v ČR meziročně o 1,8 procenta. K nejhoršímu propadu došlo ve druhém čtvrtletí, kdy se HDP propadl o více než desetinu. Meziroční pokles následoval i ve třetím a čtvrtém čtvrtletí.

V mezičtvrtletním srovnání bylo nejhorší loňské druhé čtvrtletí, kdy ekonomika propadla proti prvnímu kvartálu o 8,7 procenta. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí se mezičtvrtletně HDP zvyšoval. (sfr)