Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dostal jedno z nejvyšších ukrajinských vyznamenání . (Foto: FB TOP 09)

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) dostal vysoké ukrajinské vyznamenání. Řád knížete Jaroslava Moudrého 2. třídy předal poslanci ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis. Schwarzenberg je totiž na Ukrajině považován za jejího ochránce před Ruskem.

„Karel Schwarzenberg aktivně podporuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny stejně jako její euroatlantické aspirace a rozvoj demokratické společnosti v zemi,“ uvedl mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk.

Exministra řádem loni v srpnu vyznamenal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ceremoniál se dnes konal na ukrajinském velvyslanectví v Praze.

Schwarzenberg obdržel řád za významný osobní příspěvek k posílení mezinárodní prestiže Ukrajiny, rozvoji spolupráce mezi státy a za plodné veřejné aktivity.

Ukrajinská média ho vykreslují jako obránce Ukrajiny před Ruskem. Exministr v minulosti přirovnal jednání ruského prezidenta Vladimira Putina při zabrání Krymu k počínání Adolfa Hitlera v letech 1938 a 1939 a zabrání Sudet. Zasazoval se také za dodávky západních zbraní Ukrajině.

Spolu s desítkami dalších evropských politiků je proto zapsán na černé listině, kterou Rusko vytvořilo v odvetě za západní sankce za anexi Krymu a konflikt v Donbasu. Moskva dlouhodobě jakoukoliv účast v konfliktu popírá.

Schwarzenberg jako opoziční poslanec vybízel vládu a parlament, aby se distancovaly od projevu prezidenta Miloše Zemana, který v Parlamentním shromáždění Rady Evropy v roce 2017 radil Kyjevu, aby se dohodl s Moskvou na kompenzacích za zabrání Krymu Ruskem. (pel)