Čeští diplomaté vyhoštění z Moskvy mohou jít bydlet na zámek Štiřín. (Ilustrační foto)

Čeští diplomaté vyhoštění z Moskvy mohou jít bydlet na zámek Štiřín. Oznámil to ministr zahraničí Jakub Kulhánek v reakci na problém s bydlením těchto lidí, kteří museli opustit práci na velvyslanectví v ruském hlavním městě v důsledku roztržky Česka s Ruskem. 

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek se setkal s českými diplomaty, kteří byli vyhoštěni z Ruska.

Někteří z těchto navrátilců z Moskvy nemají kvůli nečekané eskalaci konfiktu s Ruskem nyní v Česku kde bydlet.

Podle ministra mohou zatím využít například prostory na zámku ve Štiříně.



Ministr po setkání s vyhoštěnými zaměstnanci velvyslanectví uvedl, že kvůli překotnému vývoji nemají mnozí z nich zajištěné ubytování.

„Ale o naše lidi se postaráme, bydlet mohou zatím třeba na Štiříně,“ uvedl Kulhánek.

Vyhoštění pracovníci prý nebudou mít problém ani s pracovním zařazením. Část bude pracovat na ministerstvu zahraničí, další podle Kulhánka najdou uplatnění v zahraničí.

Rusko v těchto dnech vyhostilo 20 českých diplomatů v reakci na rozhodnutí české vlády vypovědět ze země 18 osob s diplomatickým krytím, jež tuzemské bezpečností složky považovaly za agenty ruských tajných služeb.

Česká republika přistoupila k tomuto kroku poté, co premiér Babiš a ministr Hamáček oznámili, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 stáli agenti ruských tajných služeb.

Areál státního zámku Štiřín zahrnuje hotel, restaurace, konferenční sály, wellness a golfové hřiště, které je významným zdrojem příjmů. (sfr)