Na pravidelné interpelace do sněmovny se neobtěžoval přijít ani jeden ministr Babišova vládního kabinetu. Jednání tak nakonec bylo odpískáno. (Ilustrační foto)

Ministři Babišovy vlády chodí do sněmovny jako do holubníku. Na pravidelné čtvrteční interpelace se neobtěžoval přijít ani jeden člen vládního kabinetu. A protože to nebylo poprvé, poslanci chtějí podat stížnost premiérovi Andreji Babišovi (ANO). 

Informovala o tom Česká televize.

„Situace se opakuje docela pravidelně ve čtvrtky dopoledne, kdy máme problém s účastí ministrů. Pan premiér Babiš rád používá takzvané vytýkací dopisy. Já bych rád, aby předseda sněmovny jeden takovýto vytýkací dopis panu ministerskému předsedovi zaslal, ať si udělá pořádek ve vládě a vždy v 9 hodin tu z ministrů někdo je,“ řekl Leo Luzar (KSČM).

Vlastimil Válek (TOP 09) chce řešení situace navrhnout na zasedání grémia.

Jednání sněmovny mělo začít v 9:00 dopoledne, ale kvůli nepřítomnosti členů kabinetu bylo přerušeno.

Předsedající Vojtěch Pikal (Piráti) sice navrhnul pokračovat v jednání, ale většině písemných interpelací se však nemohli poslanci věnovat, a to právě kvůli chybějícím členům vlády.

Pikal se pozastavil nad tím, že se členové kabinetu omluvili z pracovních důvodů, přestože jejich pracovní povinností je být v dolní komoře.

Základní měsíční plat poslance a senátora dnes činí 90 800 korun měsíčně. Místopředsedové parlamentních komor berou stejně jako vládní ministři 173 200 korun měsíčně. (pel)