Americký prezident Joe Biden volal šéfovi Kremlu Vladimirovi Putinovi. Navrhl mu setkání, čehož se hned chytil superministr Jan Hamáček (ČSSD), který nabídl ke schůzce Prahu. (Ilustrační foto)

Americký prezident Joe Biden volal ruskému protějšku Vladimirovi Putinovi a vyzval ho k setkání na území nějakého třetího státu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se dočasně ujal i resortu zahraničí, hned po oznámení zahájil akci, aby se schůzka konala v Praze. Podobnou nabídku na hostitelství představilo i Finsko.

Bílý dům oznámil, že Biden šéfovi Kremlu nabídl v nejbližších měsících uspořádání bilaterálního summitu s cílem „projednat spektrum otázek, na které narážejí USA a Rusko“.

Kromě toho stejně už jako minulý týden německá kancléřka Angela Merkelová vyzval Biden Putina, aby Moskva snížila koncentraci svých vojsk u hranic s Ukrajinou, kde během posledních týdnů eskalovalo napětí mezi proruskými separatisty a ukrajinskými ozbrojenými silami.

Situace mezi USA a Ruskem se vyostřila v březnu poté, co Biden v televizním rozhovoru řekl, že považuje Putina za zabijáka a že Rusko zaplatí za vměšování se do amerických voleb.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se dočasně ujal i resortu zahraničí, hned po oznámení zahájil akci, aby se schůzka konala v Praze.

„Zareagoval jsem na oznámení prezidenta Bidena, který vyzval k osobní schůzce s prezidentem Putinem na území třetího státu. Pověřil jsem naše velvyslance ve Washingtonu a Moskvě, aby nabídli jako možné místo setkání Prahu a navázali tím na summit Obama-Medvěděv. Vše je ale na začátku,“ napsal Hamáček na Twitteru.

Jak připomněl server iDnes.cz, setkání amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského protějšku Dmitrije Medveděva se konalo 8. dubna 2010 v Praze, kdy prezidenti podepsali na Pražském hradě novou smlouvu START o omezení jaderných arzenálů. Česko tehdy pořádání summitu vyšlo na celkem 50 milionů korun.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov však označil současné úvahy o termínu, místě a možné agendě americko-ruského summitu za předčasné. (pel)