Bývalý prezident Václav Klaus zkritizoval nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (ANO). (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Exprezident Václav Klaus, který patří k hlasitým kritikům protivládních koronavirových opatření, se opřel do nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (ANO). Jeho výrok, že by Babišův kabinet měl omezit shromáždění lidí i přesto, že to pandemický zákon nedovoluje, označil za vrchol arogance a papalášství. Arenbergerovi doporučil, aby více studoval problém a neproducíroval se před kamerami. 

Klaus to řekl v rozhovoru pro Novinky.cz.

„Myšlenka, že vláda ví, že je to špatně a že ´bude čekat, až to shodí soud´, což je výrok nového pana ministra, je téměř neuvěřitelná. Je to vrchol arogance a papalášství. Zapomíná se, že jde o zásah do životů milionů lidí,“ míní Klaus.

Zatímco kabinet zmírnění zmíněného opatření schválil, nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger o víkendu oznámil, že chce nařízení znovu změnit, aby se mohli setkávat maximálně 2 lidé. Vláda pak dnes nařízení schválila.

Klaus zmínil, že právo se shromažďovat podle právníků lze omezit zákonem, ale opatření ministerstva zdravotnictví není zákon.

Bývalý prezident nesouhlasí ani s tím, že odborníci, kteří vládě a ministerstvu radí, před rozvolňováním varovali s obavami, že znovu porostou počty nově nakažených.

„To je něco jiného než být odborníkem na kardiovaskulární nebo onkologické problémy. Nevěřím, že v epidemiologii existují takové nesporné pravdy. Odborníci typu pana Kulveita či Smejkala jsou propagátory omezování lidské svobody, nikoli altruistickými bojovníky za lidské zdraví,“ řekl.

Na závěr Arenbergerovi vzkázal, aby více studoval problém než se producíroval před kamerami.

Bývalý prezident Klaus dlouhodobě kritizuje vládní restrikce kvůli pandemie koronaviru, které podle něj omezují občanské svobody. Opakovaně varoval, že je likvidována ekonomika a vytvářeny dluhy, které budou zemi zatěžovat po několik generací.

Klaus také odmítal nosit roušku a už dříve avizoval, že se proti koronaviru nenechá očkovat. V lednu byl navíc přistižen – opět bez roušky – v restauraci, která má být uzavřena právě kvůli vládním proticovidovým nařízením.

Pražská hygiena ho rovněž v lednu potrestala pokutou 10 tisíc korun za to, že během svého vystoupení 28. října před Obecním domem neměl nasazenou roušku. (pel)

Klaus na Hrad, skandovaly tisíce lidí na Staromáku, když promluvil exprezident

Hamáček chce prezidentovi Klausovi naúčtovat náklady za léčbu koronaviru

„Neposlušný“ prezident Klaus strávil hodinu v zavřené hospodě, do které si chodí pro obědy