Britská panovnice Alžběta II. ovdověla. Princ Philip zemřel ve věku 99 let.

Zemřel manžel britské královny Alžběty, princ Philip. Vévoda z Edinburghu měl 99 let. Zemřel ráno 9. dubna na zámku Windsor. Britská královská rodina zprávu potvrdila na sociálních sítích. Očekává se, že Británie bude ode dneška po osm dní držet smutek.

„Její veličenstvo královna Alžběta II. oznamuje s hlubokým zármutkem smrt milovaného manžela, Jeho královské Výsosti prince Philipa, vévody z Edinburghu. Jeho královská Výsost nás pokojně opustila dnes ráno na zámku Windsor,“ uvedl královský palác v prohlášení.

Během první vlny koronavirové pandemie na jaře 2020 spolu s královnou Alžbětou II. opustili Buckinghamský palác a zamířili do izolace na hrad Windsor. Po několika měsících se v létě přesunuli do Skotska na hrad Balmoral a poté na panství Sandringham.

Královnin manžel tam jistý čas zůstal, zatímco Alžběta II. přesídlila opět do Windsoru.

V lednu 2021 královský palác oznámil, že panovnice s manželem se nechali zaočkovat proti covidu-19. Královně bylo v tu dobu 94 let. Vakcínu jim aplikoval lékař královské rodiny.

Philip si svou vzdálenou sestřenici, nynější britskou panovnici Alžbětu, vzal 20. listopadu 1947. Alžběta se stala královnou v roce 1952.

Philip doufal, že se po korunovaci manželky stane králem. Nakonec se smířil s rolí manžela v pozici prince. Vévoda z Edinburghu absolvoval 637 zahraničních návštěv ve 143 zemích světa. Napsal také 14 knih.

V listopadu 2017 královna Alžběta II. a princ Philip oslavili 70. výročí svatby. Již před tím královský palác oznámil, že princ Philip odchází ve věku 96 let do důchodu.

Manžel britské královny byl několikrát hospitalizován kvůli potížím se srdcem a dýcháním. V dubnu 2018 podstoupil operaci kyčle.

V únoru 2019 se dobrovolně vzdal řidičského průkazu. Bylo mu 97 let. Princ předtím v lednu zavinil nehodu, ze které vyvázl nezraněn, ale jiní lidé utrpěli lehká poranění.

V polovině února 2021 skončil princ Philip v nemocnici. Podle prohlášení paláce šlo o preventivní pobyt na doporučení lékaře.

Následně vévoda z Edinburgu absolvoval nespecifikovanou srdeční operaci. Z nemocnice byl propuštěn po měsíční hospitalizaci. Letos v červnu by se vévoda z Edinburghu dožil 100 let.

Upřímnou soustrast rodině vyjádřil předseda britské vlády Boris Johnson.

„Dnes truchlíme spolu s Jejím Veličenstvem královnou, nabízíme naši upřímnou soustrast jí i celé její rodině a jako národ a království děkujeme Princi Philipovi za jeho mimořádnou práci,” řekl.

„Získal si náklonnost řady generací po celé Británii, Commonwealthu, i po světě. Byl to nejdéle sloužící choť v historii a jeden z posledních přeživších v této zemi, který sloužil ve druhé světové válce,” dodal v projevu šéf Downing Street.

Premiérská rezidence v ulici Downing Street číslo 10 dnes na počest zesnulého stáhla britskou vlajku na půl žerdi.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) poukázal v souvislosti s odchodem prince Philipa na to, že jeden z domorodých kmenů žijící v souostroví Vanuatu uctívá dodnes vévodu z Edinburghu jako boha.

„Odešel jeden ze symbolů novodobé britské monarchie,“ podotkl Petříček. (sfr)