Policie získá nové vozy Land Rover Defender 110. Výběrové řízení na 30 kusů vyhrála společnost Dajbych. Zástupci firmy dnes představili prototyp speciálně upraveného vozidla, které téměř odpovídá autům požadovaným policií. Společnost chce uspět u dalších bezpečnostních složek a institucí, nabízet ho bude také armádě. Věří, že si nové defendery koupí, přestože vojsko jako náhradu za ruské UAZy vybralo pick upy značky Toyota Hilux.

Podle rámcové smlouvy, která byla zveřejněna v registru smluv Dajbych dodá policii vozy do roku 2023 za 65,4 milionu korun s DPH.

Nové Land Rovery Defender 110 jsou vyráběny ve slovenské Nitře, další úpravy pak zajišťuje česká společnost Dajbych nebo její čeští partneři.

„To nahrává nejen například snadné logistice, bezpečnosti dodávek, ale také avizované možnosti společných nákupů pro české a slovenské ozbrojené síly a bezpečnostní složky ve formátu G-G (vláda-vláda),“ uvedla firma.

Představený prototyp vozidla vznikl jako demonstrátor pro případné další zájemce, uvedl marketingový manažer firmy Dajbych Tomáš Petrů.

Vůz společnost dovybavila oproti běžně vyráběné verzi například navijákem se syntetickým lanem zabudovaným do nárazníku, zvýšeným sáním, masivními tažnými oky, střešní „zahrádkou“ s dynamickou nosností 168 kilogramů nebo výsuvným žebříkem.

Posádka může použít i výstražná zvuková a světelná zařízení nebo speciální světlo. Do zavazadlového prostoru byl rovněž zabudován kolejnicový systém.

„Svou technickou specifikací je téměř shodný s vozy, které v tomto roce dostane právě Policie ČR,“ uvedla firma.

Vozidlo má třílitrový šestiválcový dieslový motor a zvládne náročný terén včetně vysokých nájezdových úhlů a brodivosti.

Firma Dajbych se zaměřuje na vojenské a policejní složky dlouhodobě. Podle firemního webu dodala například podvozky pro armádní sanitní vozy Iveco, vyvinula také průzkumné vozidlo LRPV Gepard, který vychází z platformy Toyoty Land Cruiser řady 70.

Dajbych chce s tímto projektem uspět při náhradě nyní armádou používaných Land Rover Defender Kajman. Pro hasiče firma nedávno postavila speciál RZA (rychlý zásahový automobil) na třínápravové platformě Toyota Hilux, který je určený pro hašení elektromobilů.