Farmaceutická společnost Johnson & Johnson nechala zničit miliony vakcín proti covidu-19

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson nechala zničit 15 milionů vakcín proti covidu-19. Firma přiznala, že jedna šarže látky používané při výrobě vakcíny „nesplnila požadavky na standard kvality“. Podle vyjádření podniku došlo k záměně účinných látek, a do vakcíny Johnson & Johnson mělo být přidáno něco, co mělo patřit do vakcíny jejich konkurenta. Dodávky této očkovací látky tak mohou být ještě více ohroženy.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Součástí zásobovacího řetězce vakcín Johnson & Johnson je firma Emergent BioSolutons, která měla do konce května dodat do USA 100 milionů dávek. Ta vyrábí očkovací látky jednak pro Johnson & Johnson, ale také pro firmu AstraZeneca.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) však opakovaně upozorňoval na problémy, jako jsou špatně vyškolení zaměstnanci, prasklé lahvičky a plísně kolem jednoho ze zařízení Emergent BioSolutons.

Společnost Johnson & Johnson pak 31. března 2021 oznámila, že šarži vakcíny vyrobenou společností Emergent v její továrně v Baltimoru nelze použít, protože nesplňovala standardy kvality a byla znehodnocena, údajně vinou lidské chyby.

Podle vyjádření společnosti došlo k záměně účinných látek, a do vakcíny Johnson & Johnson mělo být přidáno něco, co mělo patřit do vakcíny jejich konkurenta.

Znehodnoceno tak mělo být zhruba 15 milionů dávek vakcíny Johnson & Johnson

Není přitom jasné, jak tento problém ovlivní budoucí dodávky vakcíny J&J.

Podle vládních představitelů Spojených států situace neměla způsobit zpomalení očkování, protože USA má dostatek vakcín od dalších výrobců.

Nabízí se však otázka, jak výpadek ovlivní dodávky do Evropské unie, kam mělo ve 2. čtvrtletí putovat 55 milionů dávek. Výrobce už dříve sdělil, že závazek patrně nesplní.

Důvodem je to, že vakcína byla vyvinuta v Nizozemsku a částečně se vyrábí v Belgii, ovšem očkovací látka se plní do balení ve Spojených státech. A protože USA zavedly zákaz vývozu, společnost Johnson & Johnson řeší rozsáhlý logistický problém.

Celkově pak má letos EU dostat 200 milionů očkovacích dávek J&J. (pel)

Jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson v dubnu do ČR nepřijdou, zmrazil naděje Babiš