Premiér Andrej Babiš dostal kvůli nezvládání pandemie vytýkací dopis od Milionu chvilek pro demokracii.

Premiér Andrej Babiš dostal kvůli nezvládání pandemie vytýkací dopis od Milionu chvilek pro demokracii. Zástupci spolku předali dopis na úřad vlády. V dopise Babišovi vytýkají jeho přístup ke zvládání pandemie. Dopis podepsalo asi 20 tisíc občanů.

Milion chvilek v dopise uvádí, že Babiš nemůže za pandemii. Nese však odpovědnost za „naprosto nekoncepční postup při řešení současné situace“.

Premiér Babiš podle spolku upřednostňuje svůj marketingový obraz, upevňování moci a ekonomický zisk svých firem a kamarádů před úctou k lidské důstojnosti.

Milio chvile proto Babišovi přičítá odpovědnost za tisíce zbytečně zmařených životů.

Předseda spolku Benjamin Roll vyzval Babiše, aby ze svých kroků vyvodil politickou odpovědnost. Babiš by prý měl nechat řízení na schopných manažerech a kompetentních odbornících.

„To je to jediné, čím této zemi můžete prospět. A přichystejte se na odchod do politického důchodu, který vás nejpozději za půl roku u voleb čeká,“ dodal Roll.

Milionáři napsali Babišovi: „Přichystejte se na odchod do politického důchodu, který vás nejpozději za půl roku u voleb čeká.“

Milion chvilek tento týden se souhlasem magistrátu i policie namaloval pomocí křídového spreje na dlažbu pražského Staroměstského náměstí tisíce malých křížů, které symbolizují více než 25 tisíc obětí pandemie koronaviru v Česku.

Z místa se spontánně stalo pietní místo, lidé začali ke křížům připisovat jména blízkých, kteří na covid-19 zemřeli, pokládají u nich také květiny nebo zapalují svíčky.

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017. Pořádá protesty a demonstrace, v nichž upozorňuje na kauzy spojené především s Babišem.

Podle spolku je premiér ve střetu zájmů a nedodržuje volební sliby. V červnu 2019 na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo až 250 tisíc lidí.

Vytýkací dopisy

Premiér Babiš v posledních dnech zaslal několik vytýkacích dopisů ministrovi Blatnému, ve kterých mu vytýká manažerské selhání. Od minulé středy adresoval Blatnému minimálně tři vytýkací dopisy.

Premiér Blatnému vyčítá laxní přístup ve shánění léků na covid.

„Dle mých informací nemocnice nebyly o léčivech s protilátkami včas a řádně informovány, což hodnotím jako Vaše manažerské selhání. V době, kdy nemáme dostatek vakcín, jste měl Vy jako ministr zdravotnictví umožnit indikovaným pacientům léčbu s protilátkami v největší možné míře, k čemuž ovšem podle mých informací nedošlo,“ vytknul premiér v dopise Blatnému.

Minulý pátek upozornil server Seznam Zprávy na jiný dopis ze stejného dne, v němž Babiš kritizoval ministra za nedostatečnou spolupráci s resortem školství při nákupu antigenních testů.

Jak zjistily Lidovky.cz, na ministerstvo zdravotnictví dorazil další dopis. V něm pro změnu kárá Babiš Blatného za strategii boje proti rakovině. (sfr)