Itálie znovu zabavila loď německé neziskové organizace Sea Watch 3 zachraňující migranty.

Itálie znovu zabavila loď německé neziskové organizace Sea Watch 3, která zachraňuje migranty. Humanitární plavidlo má po palubní inspekci pobřežní stráže opět zákaz vyplout na moře, údajně z důvodu nedostatků, které ohrožují bezpečnost posádky i uprchlíků.

Upozornil na to server Eurozprávy.cz.

Loď byla zadržena v přístavu Augusta na Sicílii, kam dorazila počátkem března s 385 přistěhovalci.

Podle zveřejněného protokolu je plavidlo pod německou vlajkou registrováno jako užitkové vozidlo. To ovšem znamená, že nemůže přepravovat více než 22 osob, a to včetně posádky.

Úřady rovněž poukázaly na to, že Sea-Watch 3 vypustila použitý motorový olej na molo a vodu v přístavu a řádně neskladovala odpad, který nahromadila také v oblasti přístavu.

Výhrady měli strážníci i k bezpečnostním a protipožárním zařízením lodi s tím, že palubní záchranné čluny nesplňují standardní požadavky.

Kvůli zmíněným nedostatkům proto nařídila pobřežní hlídka tzv. administrativní rezervaci, dokud provozovatelé lodi nesrovnalosti neodstranili.

Půl roku v přístavu na Sicílii strávilo i další plavidlo německé neziskovky Sea Watch 4. Správní soud v Palermu letos v březnu vyhověl žádosti jejího provozovatele a podmínečně povolil její vyplutí na moře. A v loňském roce italské úřady nepovolily vyplout humanitárnímu plavidlu Alan Kurdi německé nevládní organizace Sea-Eye.

Od začátku roku do poloviny března připlulo do Itálie přes Středozemní moře podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) okolo 6 tisíc migrantů, což je více než dvojnásobek oproti stejnému období vloni. Za celý loňský rok připlulo do Itálie 34 154 běženců. (pel)