Vláda požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Nouzový stav v Česku platí kvůli šíření koronaviru nepřetržitě už 169 dní od 5. října 2020. Původně měl skončit 28. března, ale menšinová Babišova vláda požádá poslance o další prodloužení. Podle vládního kabinetu je prodloužení nutné, aby mohla i nadále platit přísná omezení volného pohybu. 

Informoval o tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Dohoda byla, je a bude na 30 dní, těch 30 by bylo ideálních,“ řekl.

V té souvislosti varoval před razantním uvolněním, ke kterému se rozhodlo před několika týdny Polsko. ČR by si podle něj stejně jako s březnovými opatřeními měla vzít příklad z Portugalska z doby zhruba před dvěma měsíci.

Klíčové je podle Hamáčka uvolnění kapacit v současné době přeplněných nemocnic. Další prioritou bude v případě zlepšení epidemiologické situace návrat školáků do lavic.

Žádost o prodloužení nouzového stavu bude muset projednat sněmovna. Menšinová vláda si tak bude muset zajistit dostatečnou podporu u poslanců, alespoň u některých.

V minulosti pomohli vládnímu kabinetu se schvalováním nouzového stavu, stejně jako i s dalšími zákony, komunisté. Ti si za výměnou za potřebné hlasy nadiktovali několik podmínek, které však nebyly splněny.

Situace s pandemií koronaviru se v Česku nelepší ani přesto, že je země už několik týdnů uzavřena a život byl vládními opatřeními omezen na minimum.

Podle dat ministerstva zdravotnictví hygienici v neděli provedli 7 389 PCR testů a 38 892 antigenních testů. Pozitivních bylo 2 373. Víkendová čísla jsou ale tradičně nižší než ta přes týden, a to z důvodu nižšího testování.

Aktuálně nemocných je 232 365 osob. Od počátku pandemie v Česku pak laboratoře dosud potvrdily 1 467 333 případů.

V nemocnicích bylo v neděli 8 007 pacientů s covidem-19, z toho 1 910 v těžkém stavu.

Na koronavirus dosud v Česku zemřelo 24 810 lidí. (pel)