Turecko žádá změnit migrační pakt s Evropskou unií z roku 2016. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Turecko znovu tlačí na změnu migrační dohody, kterou uzavřelo s Evropskou unií (EU) v roce 2016. Ze Sýrie přichází stále více uprchlíků a peníze z Bruselu stačí jen na část výdajů. EU přitom loni Turecko kritizovala, že dohodu přestalo plnit.

Podle náměstka ministra zahraničí pro evropské záležitosti Faruka Kaymakci pakt funguje. Řekl, že Turecko zabránilo vstoupit do Evropy zhruba 2 milionům běžencům.

Zároveň upozornil, že počet utečenců ze Sýrie se v posledních pěti letech téměř zdvojnásobil ze dvou na 3,7 milionu osob.

Kaymakci však není přesvědčen, že dohoda má pro Ankaru přínos. Přítomnost uprchlíků stála zemi 40 miliard eur, zatímco EU přispívá 6 miliard eur. Fondy z Bruselu jsou ale vázané na konkrétní projekty a Ankara tvrdí, že dostala zhruba jen polovinu sjednané sumy.

Kromě toho Turecko požaduje modernizaci celní dohody, aby turečtí občané nepotřebovali víza při cestách do EU.

Vztahy mezi Bruselem a Ankarou se vyostřily loni v březnu poté, co Turecko pro migranty otevřelo své hranice s Evropskou unií. Ankara tím přestala plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbila přispět k zastavení migrační vlny do Evropy. (pel)