Německo selhalo v pomoci krachujícím firmám a podnikatelům. Záchranné peníze vyplácí pozdě, navíc se ukázalo, že si kapsy namastili hlavně podvodníci a islamističtí extremisté. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Německo pod vedením kancléřky Angely Merkelové totálně selhalo v koronavirové pomoci, zkritizovala stát tamní média. Ta upozornila na to, peníze, které by měly být určeny na záchranu krachujících firem a pracovních míst, proudily především podvodníkům a islamistickým extremistům. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Komentátor Göran Schattauer uveřejněném na serveru týdeníku Focus se ostře pustil do německé vlády.

„Německo je státem, jehož obyvatelé platí nemalé daně, odvody a poplatky. A přesně tento stát nedokáže svým občanům efektivně pomoci,“ citovaly Novinky Schattauera.

V té souvislosti připomněl, jak před rokem ministři Olaf Scholz (SPD) a Peter Altmaier (CDU) slibovali, že udělají všechno proto, aby kvůli koronaviru nezaniklo ani jedno pracovní místo.

Ukázalo se však podle něj jen to, že se z pomoci stalo nezkrotitelné byrokratické monstrum.

Mnoho podnikatelů a majitelů firem se podle jeho slov ocitlo v zoufalé situaci, a to i kvůli zdlouhavým a protichůdným postupům s částečně absurdními ustanoveními, která se trvale měnila.

Jak dále napsaly Novinky, „záchranné peníze“ navíc přišly příliš pozdě, nebo jich bylo málo. Někteří je budou muset dokonce vracet.

„Miliony eur plynou na konta podvodníků, zatímco mnohé podniky krachují, nebo se jejich majitelé ve snaze zachránit vybudovanou společnost finančně zcela vyčerpávají, protože na pomoc stále čekají,“ uvedl server.

Bylo navíc zjištěno, že příjemci jsou podvodníci s falešnou identitou, kteří už ale stačili vyinkasovat několik milionů eur. Ukázalo se také, že peníze proudily dokonce k islamistickým extremistům. (pel)