Babišově vládě ve zvládání pandemie v Česku věří jen 25 procent obyvatel. (Ilustrační foto, jaro 2020)

Babišově vládě ve zvládání pandemie v Česku věří jen 25 procent obyvatel. Ukázal to průzkum STEM. Vládní opatření v boji proti koronaviru považuje za přehnaná 40 procent respondentů. Důvěra ve schopnost vlády poradit si s epidemií covidu-19 prudce klesla ve srovnání s loňskou první vlnou epidemie. Vládě tehdy důvěřovalo 83 procent lidí.

Ve všech sledovaných zemích došlo od jara 2020 k poklesu důvěry ve věci zvládání koronavirové pandemie. V Česku byl však pokles důvěry nejprudší.

O tom, že vláda situaci určitě nezvládá, je nyní přesvědčeno 42 procent Čechů, což je o 15 procentních bodů více než v listopadu 2020.

Citelně ubylo lidí, kteří si myslí, že vládní opatření jsou přiměřená situaci. V listopadu jich bylo 48 procent, nyní je už jen 32 procent.

Jako přehnaná vnímá vládní protikoronavirová opatření 40 procent lidí. Celkem 28 procent obyvatel ČR by však opatření ještě zpřísnilo.

V poslední době rychle přibývá lidí, kterým epidemie koronaviru ovlivňuje život. Momentálně jich je 55 procent, což je o 8 procentních bodů více než v listopadu loňského roku.

Čtvrtina lidí v nejnovějším průzkumu odpověděla, že pandemie jejich život „určitě“ ovlivnila závažným způsobem.

Žádný vliv koronaviru na svůj život nepocítilo jen 10 procent lidí, což je o čtyři procentní body méně než v listopadu.

Průzkum se uskutečnil od 12. do 22. února a zúčastnilo se ho 1032 lidí. (sfr)