Prezident žádá odvolat z funkcí ministra zdravotnictví Blatného, ministra zahraničí Petříčka a šéfku SÚKL Irenu Storovou. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman se vrhnul do války za prosazení ruské a čínské očkovací vakcíny. Oznámil, že bude žádat po premiérovi Babišovi, aby odvolal z funkcí ministra zdravotnictví Jana Blatného, ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a šéfku SÚKL Irenu Storovou. Hlavě státu vadí odmítavé postoje těchto osob k ruské vakcíně Sputnik V.

Podle Zemana uvedení představitelé nesou odpověndost za úmrtí lidí na covid-19 v Česku tím, že odmítají schválení ruské vakcíny pro  použití v tuzemsku.

S Babišem by se měl Zeman v této záležitosti setkat 22. března v Lánech.

Návrh na odvolání ministrů předkládá premiér Zemanovi. Odvolat ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) může ministr zdravotnictví.

Zeman dlouhodobě prosazuje, aby Česká republika při očkování proti koronaviru využila ruské i čínské vakcíny.

Naopak, ministr Blatný požaduje, aby byly vakcíny schváleny v rámci Evropské unie, stejně jako ostatní nyní využívané očkovací látky.

Zeman požaduje, aby ruskou a čínskou vakcínu schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv a Česko jimi začalo očkovat ještě před rozhodnutím evropských orgánů. Upozornil také na to, že Česko dostalo nabídku, aby se ve spolupráci s Německem a Ruskem podílelo na produkci vakcíny Sputnik V, která by se vyráběla v jedné z německých spolkových zemí.

Blatného a Storovou označil Zeman za hlavní překážky pro dodávky Sputniku. O jejich odvolání chce s Babišem v blízké době jednat.

V rozhovoru pro Parlamentní listy Zeman také prohlásil, že premiér udělal chybu, když mu navrhl do funkce ministra zdravotnictví nekompetentního člověka. Blatný podle Zemana není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti.

Zeman dokoknce pohrozil Babišovi, že pokud by se rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů.

Blatný neodstoupí

Ministr Blatný v reakci na Zemanův požadavek odmítl svoji rezignaci.

„Sám neodstoupím. Trvám na tom, že vakcína Sputnik V musí mít před možným využitím v Česku souhlas EMA,“ uvedl pro ČT.

Zdůraznil, že pokud evropská léková agentura vyřídí žádost ruské vakcíny kladně, nemá s ní žádný problém.

„Ve funkci se necítím ohrožen, dělám svoji práci odborně a nejlépe jak umím,“ podotkl.

Petříček nechce rezignovat

S odvoláním Petříčka by musela souhlasit podle koaliční smlouvy sociální demokracie.

„Myslím, že předseda (ČSSD Jan) Hamáček bude preferovat zájmy našeho státu před úzkými stranickými zájmy,“ poznamenal Zeman. Odvolání Petříčka považuje za reálné.

Petříček však svou rezignaci odmítl.

„Odmítám očkování lidí necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami. Za svou prací si stojím, výměny ve vládě jsou dány koaliční smlouvou,“ reagoval.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila výroky Miloše Zemana za vyděračské s tím, že by se Zemanovy požadavky na odvolání ministrů měly přičíst k ústavní žalobě proti hlavě státu. (sfr)