Ministerstvo školství i další instituce jsou proti Babišově plánu na faktické zrušení letošních maturit. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr školství Robert Plaga (ANO) nesouhlasí s plánem premiéra Andreje Babiše (ANO), aby byly letošní maturitní zkoušky nahrazeny úřední formou. Proti je i Svaz průmyslu a dopravy, podle jehož zástupců by úřední maturita mohla diskriminovat letošní držitele maturity oproti maturantům z jiných ročníků. Předseda vlády je však návrh připraven prosadit za každou cenu, je totiž přesvědčen, že maturity nejsou důležité. 

„Již v lednu, kdy jsme představovali úpravy maturit, jsme jasně řekli, že další možné úpravy budou záviset na vývoji epidemické situace. Vzhledem k tomu, že závažnost situace stále neumožňuje návrat k prezenčnímu vzdělávání, je na místě přistoupit k dalším úpravám. A to zejména s ohledem na další pracovní povinnost žáků vybraných zdravotních a sociálních oborů. Úřední maturita však není správnou a adekvátní cestou,“ uvedl ministr školství Plaga.

Stejné stanovisko zaujímají také Asociace ředitelů gymnázií, Unie školských asociací – CZESHA, Asociace zdravotnických škol, Sdružení učňovských škol, Asociace ředitelů základních škol, Asociace obchodních akademií, Asociace ředitelů hotelových škol, ale také Svaz průmyslu a dopravy a Unie zaměstnavatelských svazů.

Za vysoké školy se obdobně vyjádřila také Česká konference rektorů.

Podle ministerstva je maturitní zkouška pro každého žáka prvním významnějším výstupem ze vzdělávání, se kterým se setkává ve svém životě.

„Její nahrazení prostým úředním aktem na základě předchozích studijních výsledků by představovalo nedůvodnou devalvaci role této zkoušky dokládající nejen absolvování středoškolského vzdělání, ale také schopnosti osvojit si potřebné penzum znalostí a dovedností pro její složení,“ uvedl resort.

S návrhem premiéra nesouhlasí ani Svaz průmyslu a dopravy.

„Úřední maturitu by totiž někteří zaměstnavatelé nemuseli uznávat jako plnohodnotnou. Není pravda, že zaměstnavatelé maturitu nevyžadují. Maturita je pro ně úřední celostátně platné ověření dosažených znalostí, protože váha známek i kvalita výuky na jednotlivých školách se liší,“ upozornila Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podotkla dále, že firmy vždy posuzují nejvyšší dosažené vzdělání, a v případě nejasností s letošní maturitou by tak mohly absolventům nasadit platové tarify jako pro absolventy základního vzdělání.

Existuje také mnoho oblastí, kde zákon maturitu vyžaduje. Týká se to hlavně bezpečnosti provozu, například u elektro specializací. Zaměstnavatel, který by pustil na elektrické zařízení někoho, kdo není dostatečně certifikovaný a trénovaný, by se tak dopouštěl obecného ohrožení.

Aby byly maturity letos zrušeny a nahrazeny průměrem výsledků z posledních tří ročníků, prosazuje premiér Andrej Babiš (ANO). Potřebnost skládání zkoušky dospělosti zpochybnil. Myslí si, že maturity nejsou nutné a že zaměstnavatelé je prý nevyžadují.

„Zaměstnával jsem 35 000 lidí a nikdy jsem se na maturitu neptal. Zeptal jsem se: Máš schopnost učit se novým věcem? Máš schopnost a chceš pracovat? Máš nějaké cíle? Máš nějaké sny? Jsi urputný? Umíš cizí jazyky? Jaké máš zkušenosti, co jsi dělal mimo školu?” řekl Babiš ve svém pořadu Čau lidi. (pel)

Babiš chce přes odpor Plagy prosadit zrušení maturity: Studenti by dostali známku z průměru