Vláda slíbila občanům, že pokud budou dodržovat stávající opatření, po uplynutí 3 týdnů bude moci začít s rozvolňováním. Po pár dnech je ale zase vše jinak...(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišova vláda nemá žádný plán. Zatímco před pár dny po zpřísnění opatření slibovala lidem uvolnění, pokud budou disciplinovaní a vydrží 3 týdny, nyní premiér Andrej Babiš (ANO) zchladil jejich veškeré naděje. Přiznal, že kabinet se ani po uplynutí zmíněné doby nechystá rozvolňovat. 

„Určitě nebudeme rozvolňovat,“ uvedl premiér ve sněmovně při interpelacích, když chtěli poslanci vědět, co se stane, až uplynou 3 týdny přísnějších opatření.

Znovu připomněl, že epidemiologická situace není dobrá, a rozvolňování proto není na pořadu dne.

Nechtěl ani spekulovat o tom, kdy by se Česko mohlo vracet zpět k normálnímu životu.

„Nechci se vyjadřovat k predikci epidemiologické situace. Nejsem schopen odpovědět. Nikdo neví, co se stane. Predikce není možná. Vím, že by všichni chtěli vědět, co bude. To ale bude záležet na tom, jak se omezí mobilita a jak lidé sníží kontakty,“ řekl.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) ještě přitom před pár dny na konci února v rozhovoru pro Právo řekl, že pokud Česko dodrží třítýdenní zpřísněný režim, může začít postupně uvolňovat.

„Vydržme tři týdny, testujme, očkujme a dodržujme určitá pravidla a pak začne uvolnění. Když to zvládneme a přetrpíme tohle čtvrtletí, tak v tom druhém by se mělo začít uvolňovat,” uvedl pro deník.

Epidemiologická situace v ČR v posledních týdnech zhoršuje. Vláda svým rozhodnutím na základě nového nouzového stavu omezila od pondělí 1. března 2021 na tři týdny pohyb na území České republiky. Fakticky tak v praxi lidem zakázala opouštět území okresů.

Podle dat ministerstva zdravotnictví hygienici ve středu 3. března odhalili 15 088 nových případů. Aktuálně s nákazou bojuje 158 568 lidí.

Situace v nemocnicích v Česku je kritická. Ve vážném stavu je rekordní počet pacientů z celkových 8 231 hospitalizovaných s covidem-19. (pel)

Zákaz opuštění obce nebo okresu je diskriminační, burcuje svaz

Pohyb lidí bude kontrolovat až 30 tisíc policistů a vojáků. Česko bojuje s pandemií už přesně 1 rok