V Česku vstoupil v platnost pandemický zákon.

Poslanecká sněmovna schválila tzv. pandemický zákon ve verzi, kterou vrátil Senát. Zákun už podepsal i prezident Zeman. Zákon státu umožňuje trestat občany za nenošení roušky pokutou 30 tisíc korun. Nejzávaznější porušení zákona budou moci úřady trestat až třímilionovou pokutou.

Ze zákona plyne, že restriktivní opatření budou platit jen při pandemické pohotovosti, který bude moci sněmovna ukončit nebo obnovit.

Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice dostanou na základě nové legislativy pravomoci vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19.

Zákon se vztahuje jen na epidemii covidu-19. Jeho účinností nastane stav pandemické pohotovosti.

Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice budou na zákaldě zákona moci omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, bazény i veřejné a soukromé akce, a to celostátně i regionálně bez nouzového stavu.

Za porušení opatření stanovuje pandemický zákon pokuty. Například za nenošení roušek nebo respirátorů bude lidem hrozit postih až 30 000 korun. Nejzávaznější porušení budou moci úřady trestat až třímilionovou pokutou.

Mimořádná opatření budou vyžadovat souhlas vlády a musí být zdůvodněna z hlediska epidemické situace i rizik. Každé dva týdny se bude přezkoumávat potřebnost restrikcí, vláda o nich ve stejném intervalu bude muset informovat sněmovnu.

Stát bude podle zákona povinen nahradit právnickým a fyzickým osobám skutečnou škodu, která vznikne při pandemické pohotovosti v přímé souvislosti s mimořádnými opatřeními.

Stěžejní části zákona budou účinné do konce února příštího roku. (sfr)