Soud přikázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance obnovit denní formu vzdělávání. Distanční formu výuky škole zakázal. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Městský soud v Praze zakázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance distanční výuku. Škola musí obnovit denní formu vzdělávání, protože soud považuje momentálně vyhlášený nouzový stav za neústavní. Soudce tak vyhověl žalobě jednoho ze studentů, kterému vadilo, že tento způsob výuky školský zákon nezná a že nemůže nahradit výuku prezenční. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

Informovala o tom Česká televize.

„Lze shrnout, že pro postup žalovaného (gymnázia), který neposkytuje denní formu vzdělávání, v době vydání tohoto rozsudku neexistuje žádný způsobilý právní podklad,” citovala ČT Adama Weniga, asistenta předsedkyně Městského soudu v Praze.

Ze zveřejněného rozsudku vyplývá, že senát soudce Milana Taubera nepovažoval aktuální nouzový stav za nový nouzový stav, ale faktické pokračování předchozího, které ale sněmovna nepovolila.

Městský soud gymnáziu „zakazuje uskutečňovat vzdělávání distanční formou a přikazuje se mu obnovit denní formu vzdělávání v souladu se svým školním vzdělávacím programem“.

Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soud ČR.

Tauber v rozhovoru pro Deník N uvedl, že se rozhodnutí týká pouze případu konkrétní školy, je ale zobecnitelné. Řekl dále, že nebylo ze zákona možné dát vládě manévrovací prostor podobně, jako to udělal soud na jaře. (pel)