Ústavní soud bude rozhodovat o tom, zda bylo vyhlášení nouzového stavu v souladu s ústavou.

Návrh na přezkum vyhlášení nouzového stavu podepsalo 35 senátorů. Ústavní soud by měl rozhodnout, zda kabinet postupoval v souladu s ústavou. Předseda Senátu Vystrčil také doufá, že Ústavní soud rozhodne o tom, zda je takovým způsobem možné postupovat i v budoucnu.

Autoři návrhu na přezkoumání vyhlášení nynějšího nouzového stavu nepředpokládají, že by Ústavní soud oznámil rozhodnutí před koncem současného nouzového stavu. Ten má podle Sněmovny trvat do 27. února.

Předseda Senátu vidí v postupu vlády nebezpečí. Zejména z nekontrolovatelnosti vládních rozhodnutí. Sněmovna by pak nemohla konání kabinetu kontrolovat.

Vystrčil také uvedl, že návrh na současných opatřeních nic nemění.

V případě, že by soud rozhodl o zrušení nouzového stavu, záleželo by na něm, zda by byla opatření zpětně zneplatněna. Uvedl to Zdeněk Nytra, předseda senátorů TOP 09 a ODS.

Podle mluvčí Ústavního soudu je z časového hlediska nepravděpodobné, že by k rozhodnutí došlo před koncem současně platného nouzového stavu.

Za protiústavní označili vládní postup nejen opoziční poslanci. Přidali se k nim také někteří ústavní právníci. Hlavním argumentem protiústavnosti je podle nich obcházení Sněmovny a to, že okolnosti pro vyhlášení nouzového stavu se nijak nezměnily.