Po prosazování tvrdého lockdownu šel na fotbalový zápas. Prymula končí jako Babišův poradce.

Premiér Andrej Babiš ukončil spolupráci s Romanem Prymulou. Bývalý ministr zdravotnictví a Babišův poradce se totiž zúčastnil fotbalového zápasu. Babiš na svém facebookovém profilu uvedl, že Prymulova účast na fotbale působí papalášsky.

Kromě premiéra Babiše odsoudil Prymulovu účast na fotbale také současný ministr zdravotnictví Jan Blatný. Internetové televizi DVTV řekl, že Prymula nepostupoval správně.

Konec spolupráce Babiše s Prymulou ocenila také předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Na twitteru označila za správné, že premiér vyhodnotil Prymulovu účast na fotbalovém zápase za nepatřičnou.

Babiš označil Prymulu za velkého odborníka na epidemie. Sociální inteligence mu ale podle premiéra chybí. „Tohle je prostě špatně vůči fotbalovým fanouškům, kteří nemůžou na stadion, i lidem, po kterých teď chceme, aby byli hlavně doma,“ doplnil Babiš.

Prymula ale uvedl, že účast diváků na fotbale byla povolena. Kromě toho měl dle svých slov před akcí proveden negativní test na koronavirus a respirátor.

Pár hodin před svou účastí na fotbalovém utkání pražské Slavie a britským Leicesterem ale prosazoval zavedení tvrdého lockdownu. V České televizi uvedl, že premiérovi kvůli zhoršující se situaci navrhne zavedení striktních opatření. Ty by platily po dobu dvou až tří týdnů.

V Česku aktuálně platí pátý stupeň PES. V něm jsou povoleny pouze profesionální sportovní soutěže bez diváků.

Před zápasem však předseda představenstva SK Slavia Praha prohlásil, že se na zápas dostane několik stovek lidí v rámci pilotního projektu. Před tím však museli mít negativní test na koronavirus a respirátor.