Čína se v roce 2020 stala největším obchodním partnerem EU, předstihla USA. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Čína loni předběhla Spojené státy. V roce 2020 se stala největším obchodním partnerem Evropské unie (EU). Unijní obchod s Čínou loni dosáhl objemu 709 miliard dolarů (15,2 bilionu korun), zatímco hodnota obchodní výměny s USA činila 671 miliard dolarů (14,4 bilionů korun). Pomohl tomu vývoz evropských aut nebo dovoz čínského zdravotnického vybavení a elektroniky.

Informoval o tom Eurostat.

Čínská ekonomika sice během 1. čtvrtletí trpěla pandemií koronaviru, ale rychle se zotavila a spotřeba na konci loňského roku dokonce překročila úrovně z konce roku 2019.

To pomohlo podpořit prodej evropských produktů, zejména v odvětví automobilů a luxusního zboží, zatímco čínský export do Evropy těžil ze silné poptávky po lékařských zařízeních a elektronice.

Agentura uvedla, že vývoz z EU vzrostl o 2,2 procenta na 244 miliard dolarů (5,2 bilionu korun), zatímco dovoz z Číny se zvýšil o 5,6 procenta na 462 miliard dolarů (9,9 bilionu korun).

Vývoz EU do USA ve stejném období poklesl o 13,2 procenta a dovoz o 8,2 procenta. 

Kromě krize vyvolané pandemií covidu-19 byl transatlantický obchod narušen řadou sporů, jejichž výsledkem byly cla uvalená na ocel a výrobky, jako je francouzské šampaňské nebo motocykly Harley-Davidson.

Velká Británie, která již není součástí EU, se umístila na 3. místě za USA a Čínou. Obchod se Spojeným královstvím loni poklesl, protože země oficiálně opustila blok. (pel)