V souvislosti s ukončením nouzového stavu budou zavedeny kontroly na hranicích s Německem.

Podle německých médií Česko pandemii koronaviru nezvládá. Saský deník označil Českou republiku za semeniště koronaviru ve střední Evropě. Německo zařadilo ČR v souvislosti s koncem nouzového stavu mezi země s vysokým výskytem mutací koronaviru. Z toho důvodu budou obnoveny kontroly na hranicích.

Neprodloužení nouzového stavu podle německých médií zkomplikuje boj s pandemií covid-19. Saský deník uvedl, že vláda, která sama sebe dávala na počátku pandemie za vzor ostatním zemím, situaci nezvládá. Viditelné je to podle deníku již delší dobu.

Saský deník Sächsische Zeitung také uvedl, že si Česko za drama může samo. V souvislosti s koncem nouzového stavu zařadilo Německo ČR s účinností od neděle na seznam zahraničních oblastí s vysokým výskytem mutací koronaviru. To znamená znovuzavedení kontrol na hranicích.

Pražský zpravodaj německé stanice ARD uvedl, že otevření obchodů v zemi může celou situaci velmi zkomplikovat.

Podle deníku Die Welt se koronavirus v Česku šíří čím dál rychleji. Šíření připisuje britské mutaci koronaviru. Problém vidí v tom, že právě v této vypjaté situaci má skončit nouzový stav. „A to kvůli politickým šarvátkám,“ uvedl deník.

Kromě znovuzavedení kontrol na hranicích Německo zpřísní podmínky pro cestování do země. Týkat se to bude především pendlerů. Překračovat hranice budou smět zřejmě jen pracovníci v kritické infrastruktuře.