Vláda kvůli koronaviru odřízla Chebsko, Sokolovsko Trutnovsko. (Ilustrační foto)

Vláda odřízla 3 okresy od zbytku republiky. Kvůli pandemie koronaviru uzavřela Chebsko, Sokolovsko a Trutnovsko, které jsou v současnosti nejvíce postiženy šířením nemoci covid-19. Lidem, kteří v okresech bydlí, až na výjimky zakázala okresy opouštět. Na příjezdových cestách bude občany kontrolovat policie. 

Informoval o tom Úřad vlády ČR.

Pro okresy Cheb, Sokolov a Trutnov bude od pátku platit zákaz tyto regiony opouštět pro osoby, které zde bydlí, a zákaz do nich přijíždět pro osoby, které zde bydliště nemají.

Povoleny jsou třeba cesty do zaměstnání, cest k lékaři, na úřady, za příbuznými nebo do škol. Výjimku mají i zajištění zdravotní péče, služeb a zásobování nebo veřejné hromadné dopravy.

Lidé budou muset účel cesty při kontrole doložit.

Kromě toho vláda rozhodla, že v těchto okresech při pohybu na veřejných místech, v budovách či MHD nebudou stačit improvizované prostředky ochrany dýchacích cest, ale lidé budou muset používat chirurgické roušky či respirátory.

Do regionu pošle Babišův kabinet celkem 1 milion chirurgických roušek ze zásob Správy státních hmotných rezerv. Půl milionu půjde do Karlovarského a půl milionu do Královéhradeckého kraje.

Hejtmanství je pak zdarma rozdají sociálně slabým občanům v dotčených okresech.

Opatření začne platit od dnešní půlnoci do konce nouzového stavu.

Loni v březnu během jarní vlny pandemie krajští hygienci na Olomoucku uzavřeli Uničov, Červenku a Litovel, aby zamezili dalšímu šíření koronaviru.

Celkem bylo uzavřeno 21 obcí v celém kraji.

Pro srovnání, na Litovelsku a Uničovsku bylo tehdy den před uzavřením oblasti evidováno 25 případů koronaviru, v celém Olomouckém kraji jich bylo 32.

Nyní je situace mnohem horší a o uzavření oblastí vláda rozhodovala několik dní. V Karlovarském i Královéhradeckém kraji chybí lůžka v nemocnicích a pacienti odtud musí být převáženi do jiných regionů. Ve většině okresů krajů bylo za posledních sedm dní zaznamenáno nadprůměrné šíření nákazy. (pel)