Británie chce proti koronaviru naočkovat také ilegální migranty. Výměnou za vakcinaci jim nabízí, že úřady nechají uprchlíky být, i když jsou v zemi nezákonně. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Velká Británie rozhodla, že vakcínu proti covidu-19 dostanou také ilegální migranti. Uprchlíky se snaží k očkování nalákat tím, že pokud se přihlásí, úřady nebudou běžence pronásledovat. A to i včetně těch, kteří na území Spojeného království vstoupili tajně. Odhaduje se, že v zemi žije ilegálně až 1,3 milionu přistěhovalců. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Vakcínu musí dostat každý, je to pro bezpečnost ostatních,“ uvedla vláda.

Britský premiér Boris Johnson doufá, že krok pomůže zemi docílit kolektivní imunity a urychlit konec lockdownu.

V praxi to tak bude znamenat, že pokud se uprchlík přihlásí na očkování proti koronaviru k praktickému lékaři, ministerstvo vnitra proti němu nebude podnikat žádné kroky, a to i přesto, že v zemi žije nezákonně.

Ministerstvo tak nebude předávat totožnost nelegálních migrantů předávat policii nebo imigračním úředníkům, kteří jsou odpovědní za vyhoštění těchto osob.

Týkat se to bude všech imigrantů včetně těch, kteří vstoupili do Británie tajně, například na lodích přes kanál La Manche nebo ukrytí v nákladních automobilech. Zahrnuti tam budou i lidé, kteří dorazili na krátkodobá víza a po jejich vypršení v Británii setrvali, popřípadě ti, jimž povolená délka pobytu dávno vypršela.

Studie provedená výzkumným střediskem Pew Research Center zjistila, že v roce 2017 žilo ve Velké Británii až 1,2 milionu „neoprávněných migrantů“.

Naopak Oxfordská univerzita dospěla loni k závěru, že nelegálních migrantů by mohlo být v zemi mezi 120 tisíci a 1,3 milionu.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) varoval, že migranti nejsou zahrnuti v očkovacích plánech mnoha států. Hrozí tak, že neočkováním běženců riskují možnost dalšího šíření infekce.

Ne všichni uprchlíci přitom chtějí vakcínu dostat. Někteří věří konspiračním teoriím, jiní se zase bojí, že úřady tímto způsobem přijdou na jejich nelegální pobyt. (pel)

Očkování v Česku se vleče: Izrael už naočkoval třetinu obyvatel, v Evropě vede Británie a Irsko

V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nerovnoměrným dodávkám