Lidé v Česku porušují karanténu. V lednu ji nedodržela třetina kontrolovaných osob. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Karanténu kvůli covidu-19 porušila v lednu třetina kontrolovaných lidí, kterým byla nařízena. V několika případech dokonce bylo zjištěno podezření na spáchání trestného činu. Za nedodržení karantény přitom hrozí pokuta až do výše 3 milionů korun. To v Německu se rozhodli odmítače karantény rovnou zavřít do vězení. 

Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví.

Krajské hygienické stanice za první letošní měsíc nařídily 245 tisíc karantén. Hygienici nebo policisté zkontrolovali 518 osob, přičemž k pochybení došlo u třetiny z nich.

Nejčastěji se přestupky řeší pokutou ve výši od 1 tisíce až do 10 tisíc korun.

Celkově do dnešního dne krajské hygienické stanice nařídily více než 1 240 000 karantén.

„Pokud vám byla nařízena domácí karanténa kvůli kontaktu s pozitivní osobou, je nutné zůstat doma. Nejedná se o žádný trest, ale důležité opatření v prevenci dalšího šíření nákazy novým koronavirem. Prosím, nevycházejte v době karantény ven a s ohledem na ostatní členy domácnosti se snažte o co největší izolaci i v tomto prostředí,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).

Na občany apelovala i hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Stejně jako Blatný je žádala, aby zůstali doma. Připomněla také důležitost nahlášení kontaktů.

„Jen tak může dojít k jejich vytrasování, které je nezbytným předpokladem k omezení až eliminaci dalšího síření nákazy. Hlášením kontaktů chráníte sebe, své nejbližší, a ovlivňujete vývoj jak epidemiologické situace, tak související protiepidemická opatření, která zasahují do života nás všech,“ řekla.

Blatný dále varoval, že protiepidemické restrikce zavedené proti šíření koronaviru přestaly fungovat. Znovu proto vyzval občany, aby vydrželi, a opatření nebrali na lehkou váhu.

Je to podle něj důkaz, že se v Česku šíří britská mutace viru, která je nakažlivější.

Nedodržování stávajících opatření je podle něj jedním z hlavních důvodů, proč je třeba je stále prodlužovat.

Německo zavře lidi, kteří odmítají dodržovat nařízenou karanténu kvůli koronaviru, za mříže. Na severu země ve Šlesvicku-Holštýnsku zprovoznilo první detenční zařízení, které je součástí nevyužívaného vězeňského ústavu pro mladistvé Moltsfelde v Neumünsteru. (pel)

Německo zavře odmítače karantény za mříže: Zprovoznilo první detenční zařízení

Maláčová chce dotovat zaměstnance v karanténě: Slibuje jim 500 Kč za den