Nejvyšší inflace za posledních 8 let: Ceny v Česku loni vzrostly o 3,2 procenta, informoval ČSÚ. (Ilustrační foto)

Zdražování v Česku za Babišovy vlády nepolevuje. Inflace byla v roce 2020 nejvyšší od roku 2012. Ceny v loňském roce, kdy Česko začala sužovat pandemie koronaviru, stouply o 3,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Průměrná míra inflace v roce 2020 činila 3,2 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v roce 2019. Zboží úhrnem i ceny služeb vzrostly loni shodně o 3,2 procenta. Na zvyšování cenového růstu měly největší vliv ceny v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje, tabák a ceny bydlení,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v prosinci o 2,3 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu.

Ceny zeleniny přešly v prosinci z listopadového meziročního růstu o 6,8 procenta v pokles o 7,2 procenta v prosinci.

Vejce zlevnila o 5,2 procenta. Ceny vepřového masa klesly o 6,8 procenta. Cukr proti loňsku podražil o 1,8 procenta.

Zmírnění meziročního cenového růstu nastalo také v oddíle bydlení vlivem cen elektřiny, které byly v prosinci vyšší o 2,5 procenta (v listopadu o 3,3 procenta).

Naopak na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v prosinci nadále největší vliv ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák s nárůstem o 10,7 procenta.

Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle bydlení, kde byly vyšší ceny nájemného z bytu o 2 procenta, vodného o 1,7 procenta, stočného o 1,5 procenta. Ceny zemního plynu byly meziročně nižší o 3,9 procenta.

V oddíle alkoholické nápoje, tabák zrychlil růst cen lihovin na 5,4 procenta a tabákových výrobků na 16,4 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2 procenta a ceny služeb o 2,8 procenta.

Meziměsíční srovnání

Spotřebitelské ceny klesly v prosinci proti listopadu o 0,2 procenta, což zapříčinilo hlavně snížení cen zeleniny o 9,4 procenta.

Naopak na zvyšování se podílel zejména nárůst v v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde byly vyšší ceny tabákových výrobků o 1,5 procenta a lihovin o 0,9 procenta.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,4 procenta, zatímco ceny služeb o 0,2 procenta vzrostly. (pel)