Senátoři z klubů STAN, lidovců a Senátorů 21 se chystají napadnout schválení daňového balíčku ústavní stížností. (Ilustrační foto)

Senátoři z klubů Starostů a nezávislých (STAN), lidovců a Senátorů 21 hodlají napadnout přijetí daňového balíčku u ústavního soudu. David Smoljak (STAN) je přesvědčen, že prezident Miloš Zeman přijal zákon sporným způsobem. Zeman totiž zákon nevetoval, pouze jej bez podpisu vrátil předsedovi sněmovny.

Informoval o tom server ČT24.

„To, co se zákonem udělal pan prezident, přesahuje všechny představy, protože on s tím naložil úplně mimoústavně, on ho vlastně nechtěně vetoval, ale prohlásil, že ho nevetoval, čímž do toho vnesl totální chaos,“ řekl Smoljak pro ČT.

Tvrdí, že na zákonu byl špatně úplně všechno. Stěžovatelům vadí například to, že byl přijat v noci bez jakékoli předchozí debaty, bez projednání ve výborech a bez analýz.

Naopak ministryně financí Alena Schillerová (ANO) postup prezidenta obhajuje. Hlava státu podle ní postupovala naprosto v souladu s ústavou.

Daňový balíček platí od 1. ledna 2021.

Schválení zákona ale provázely komplikace. Poslanci nakonec v prosinci podpořili pozměňovací návrh Senátu. Ten potvrdil daňové sazby 15 a 23 procent a změnil zvýšení základní daňové sleva na poplatníka z dosavadních 24 840 korun ročně na 27 840 korun v příštím roce a na 30 840 korun v roce 2022.

Prezident Miloš Zeman pak zákon nevetoval, ale ani nepodepsal. Nesouhlasí totiž s tím, že daňová změna může „prohloubit nepříznivý vývoj veřejných financí, zejména státního rozpočtu“.

Server ČT24 upozornil navíc na to, že podle některých politiků i právníků je možné, že prezident formulací dopisu předsedovi sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) zřejmě omylem normu vetoval. To by znamenalo, že by o ní znovu měl znovu hlasovat parlament. Hrad ale trvá na tom, že prezident zákon nevetoval.

Nynější podoba daňového balíčku letos připraví státní rozpočet o 87,5 miliardy korun. Státní rozpočet schválený se schodkem 320 miliard korun s výpadkem ale nepočítá. (pel)

Prezident Zeman nepodepsal snížení daní zaměstnanců. Zákon však přesto bude platit

Sněmovnou prošel senátní návrh daňového balíčku. Rozpočet připraví o téměř 88 miliard