Hlídací pes EU pro boj proti podvodům OLAF zahájil vyšetřování unijní agentury Frontex za údajné vytlačování lodí s běženci zpátky do moře. (Ilustrační foto)

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) vyšetřuje agenturu Evropské unie pro ochranu vnějších hranic Frontex kvůli zatlačování člunů s uprchlíky zpět na moře. Agentura je obviněna ze závažných trestných činů namířených proti běžencům ve Středozemním moři.

Na zprávu upozornil server Novinky.cz.

V říjnu 2020 několik sdělovacích prostředků, včetně německého Der Spiegel, zveřejnilo zprávy o údajném zapojení agentury Frontex do operací zpětného rázu na řecko-turecké námořní hranici.

Uprchlíci měli být vytlačováni z vod EU. Taková zpětná opatření porušují mezinárodní právo a OLAF podle jednoho z úředníků vyšetřuje, zda nebyly porušeny vnitřní postupy agentury Frontex. Je totiž zakázáno migranty odsouvat předtím, než mohou požádat o azyl.

Zmiňované případy se staly u pobřeží Řecka. Zdokumentováno je údajně několik případů, kdy se na odtlačování člunů zpět k Turecku podílely týmy Frontexu.

Výkonný ředitel agentury Frontex Fabrice Leggeri ve svém projevu v Evropském parlamentu v prosinci 2020 popřel, že by jeho agentura byla zapojena do nezákonných praktik.

OLAF i Frontex potvrdili, že vyšetřování probíhá, ale neposkytli podrobnosti.

Evropský úřad pro boj proti podvodům zdůraznil, že „skutečnost, že provádí vyšetřování, neznamená, že se zúčastněné osoby / subjekty dopustily nesrovnalosti / podvodu.“

Frontex uvedla, že plně spolupracuje s úřadem OLAF. (pel)