Vláda schválila kompenzace skiareálům. Peníze dostanou podle počtu míst na lanovkách. (Ilustrační foto)

Vláda schválila kompenzace pro provozovatele vleků a lanovek za nucené uzavření kvůli pandemie koronaviru. Nárok budou na kompenzaci 210 až 530 korun za den podle typu zařízení a počtu míst. Příspěvek bude podnikatelům náležet za období od 27. prosince 2020 do 22. ledna 2021.

Ministerstvo průmyslu o tom informovalo na webu.

„Lyžařská střediska dostanou podporu. Na vládě jsme právě schválili program MPO, který bude částečně kompenzovat náklady provozovatelů vleků a lanovek. Podpora bude na bázi sedačkovného, dle typu přepravního zařízení. Alokace je až do výše 1 miliardy korun,“ napsal ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) na Twitter.

Na základní vleky budou moci podnikatelé na jedno místo čerpat 210 korun, na neodpojitelné lanové dráhy připadne 340 korun a pro odpojitelné lanové dráhy 530 korun za den provozu.

„Nejvyšší možná denní podpora je dále určena částkou vypočtenou jako 50 procent běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé tři sezony. Příjemci pak za den náleží nižší z takto vypočtených částek,“ doplnil Havlíček.

Žádosti bude možné podávat prostřednictvím informačního systému MPO dostupného přes webové stránky www.mpo.cz, na který jsou už podnikatelé zvyklí z dřívějších programů COVID.

Podpora bude poskytována jako dotace na provozní náklady jako jsou náklady na energie, nájmy, odpisy provozovaných zařízení, režijní náklady a další.

Schválená podpora respektuje dočasný rámec Evropské komise, podle kterého lze v tuto chvíli poskytovat v souvislosti s koronavirovou nákazou covid-19 dotace až do výše 800 tisícEUR. Notifikaci programu u Evropské komise zajistí Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Resort navíc plánuje do budoucna nabídnout širší podporu všem sportovním areálům. Sportoviště by tak měla snaze dosáhnout na provozní záruky na úvěry od ČMZRB. (pel)