Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil možnou kandidaturu na prezidenta Česka. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil možnou kandidaturu na prezidenta Česka. Babiše zároveň nepotěšilo, že prezident Miloš Zeman už vyhlásil termín sněmovních voleb. Vadí mu, že hnutí ANO bude muset už od nynějška vykazovat náklady na kampaň. Babiš chce na podzim obhájit post předsedy vlády. Případná kandidatura na prezidenta pro něj prý v současné době není téma, ale možnost ani nevyloučil. 

Babiš to uvedl v pořadu televize Prima.

Premiér očekává, že v nadcházejících volbách do parlamentu budou „všichni proti Babišovi“. Vznikající opoziční koalice ODS, TOP 09 s lidovci a Pirátů se STAN nepodceňuje.

Na otázku, zda si sám sebe dokáže představit v opozici jako řadového poslance, řekl, že možná ano.

Zda se bude v budoucnu ucházet o křeslo prezidenta, nechtěl komentovat.

„Vyloučit můžeme jenom smrt, bohužel jednou zemřeme. Ale to není pro mě téma,“ řekl.

Možnost ale nevyloučil ani po novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

„Není to teď vůbec důležité, musíme se soustředit na to, aby tato vláda dovládla do voleb. Uvidíme, co bude po volbách,“ uzavřel.

Zeman vyhlásil termín konání voleb do sněmovny na pátek 8. října a sobotu 9. října 2021.

Strany podle prezidenta budou potřebovat dostatek času na volební kampaň, která s ohledem na epidemii koronaviru zřejmě nebude moci probíhat kontaktně.

Rozhodnutí vyhlásit volby ještě před koncem roku dopadne na koaliční uskupení, která kvůli limitu na kampaň nebudou moci využít finanční možnosti jednotlivých stran. (pel)