Společnost Tatra Defence Vehicle předala české armádě poslední čtyři z objednaných 20 speciálních vozidel Pandur II CZ. Uvedl to mluvčí holdingu Czechoslovak Group Andrej Čírtek. Zakázka, kterou firma s ministerstvem obrany uzavřela v roce 2017, měla hodnotu 2,07 miliardy korun.

„Vývoj a následná výroba vozidel probíhaly v Česku a podílela se na něm řada domácích firem a institucí s podporou korporace General Dynamics European Land Systems, která již dříve poskytla licenční práva na výrobu pandurů v České republice,“ řekl Čírtek. Vedle TDV, která je součástí Czechoslovak Group, se na zakázce podílely například Retia, Vojenský výzkumný ústav, Vojenský technický ústav pozemního vojska, Ray Service nebo Optokon.

První stroje firma armádě předala na konci roku 2019 a letos postupně 16 dalších. Armáda získala šest obrněných velitelsko-štábních vozidel a 14 obrněných spojovacích vozidel. „Vzhledem ke skutečnosti, že jsou vybaveny špičkovými technologiemi, více než polovinu jejich ceny tvoří speciální komunikační, spojovací, elektronické a další vybavení, z velké části rovněž vyvinuté a vyrobené českými firmami,“ dodal Čírtek. TDV bude v příštích letech zajišťovat jejich servisní podporu.

Hlavní změnou nových vozů oproti pandurům, které armáda používá už přes deset let, je výrazné zvýšení balistické a protiminové ochrany. „Té bylo docíleno především instalací nových přídavných plátů keramického pancíře a zesílením podvozkových částí vozidla. Díky těmto změnám se navýšila i celková hmotnost obou verzí, proto byl u nich posílen rovněž brzdový systém,“ podotkl mluvčí Czechoslovak Group.

Vozidla mají šestiválcový turbodieselový motor Cummins ISLe T450 HPCR o výkonu 335,6 kilowattu. Při hmotnosti přesahující 22 tun mohou jet rychlostí přes 100 kilometrů v hodině a dojezd mají přibližně 700 kilometrů. Vozidla jsou schopna překonávat příkopy o šířce až 2,2 metru, svislé překážky do výšky 0,6 metru a překonávat vodní toky broděním do výšky hladiny 1,5 metru.

Součástí dodávky bylo i šest polních velitelských pracovišť, která jsou funkčně propojena s velitelsko-štábními pandury. Mají podobu nafukovacích stanů s kapacitou deseti pracovišť s počítačovými terminály, díky nim bude možné rozšířit počet příslušníků štábu nadřazených velitelských stupňů přímo v poli.

Většina dodaných vozidel je součástí výzbroje 4. brigády rychlého nasazení. „Jsou důležitým segmentem, který posílí naše místa velení a výrazně přispěje ke zlepšení systému velení a řízení jak na brigádní, tak praporní úrovni. Současně kvalitativně posílí naši schopnost operačního nasazení na území ČR, ale i v zahraničí,“ uvedl velitel brigády Josef Trojánek.

Tatra Defence Vehicle se specializuje na vývoj, výrobu, generální opravy a modernizace převážně obrněných a speciálních vozidel pro domácí i zahraniční zákazníky. Zabývá se například také vývojem a produkcí obrněných vozidel využívajících podvozky Tatra nebo se společností Tatra Trucks spolupracuje na výrobě obrněných vozidel typu Titus.