Hospodářská komora odmítá škrty ve výdajích na obranu, protože se armáda výrazně podílí na pomoci obyvatelstvu i firmám v době pandemie COVID-19. Podle komory je navíc nezbytné, aby obranné složky v příštích letech investovaly do nového moderního vybavení a byly tak schopny plnit své úkoly i spojenecké závazky. Tyto investice pomohou i českému obrannému průmyslu, uvedlo vedení komory.

Návrh rozpočtu na příští rok v kapitole ministerstva obrany počítá s 85,3 miliardy Kč. Komora apeluje na zákonodárce, aby se tato částka nesnižovala, jak opakovaně a naposledy při jednání sněmovního rozpočtového výboru navrhovali poslanci KSČM.

Armáda letos podle komory v tomto roce opět prokázala své schopnosti a svoji flexibilitu v nasazení v boji s pandemií koronaviru. Pokud by rozpočet resortu obrany klesl o deset miliard korun, hrozí armádě, že bude zaostávat za svými kolegy z okolních států v pořizování a modernizaci své výzbroje. „Zastaví se mnohé připravované i již realizované modernizační projekty, a sníží se tím i podíl domácího obranného průmyslu na těchto projektech. To bude mít nepříznivý dopad na příjmy státního rozpočtu a zaměstnanost,“ uvedl předseda sekce obranného průmyslu Hospodářské komory Lubomír Kovařík.

Komora zároveň připomíná spojenecký závazek ČR jako člena NATO, že její výdaje na obranu nemohou klesat, právě naopak. „Pokud chceme být platnými členy Severoatlantické aliance, nemůžeme z obrany dělat rozpočtového otloukánka. Globální hrozby ze světa s koronavirem nevymizely a naše ozbrojené složky musí mít dostatek peněz na svoji modernizaci. Oceňuji proto slova premiéra Andreje Babiše i ministra obrany Lubomíra Metnara, kteří škrty armádního rozpočtu zásadně odmítají,“ doplnil prezident komory Vladimír Dlouhý.