Česko vstoupí kvůli koronaviru 27. prosince do nejhoršího stupně PES. (Ilustrační foto)

Kvůli zhoršení epidemiologické situace v Česku a rostoucí hodnotě indexu PES přejde Česko v neděli 27. prosince do 5. stupně protiepidemického systému. Celorepubliková hodnota je aktuálně na 81 bodech. V 5. stupni je hodnota PES ve všech krajích s výjimkou Prahy. Nejhorší situace je v Karlovarském kraji, který má 86 bodů ze sta.

Vláda o tom informovala na tiskové konferenci.

„Česká republika do nejvyššího stupně přejde od 27. prosince. Důvod je zejména ten, že během dneška nadále rostou čísla o šíření nákazy. Jedná se o téměř 11 tisíc nové diagnostikovaných denně,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).

Přesun do 5. stupně znamená uzavření všech služeb a také většiny obchodů. Nově navíc sortiment, který nepatří mezi základní potřeby, nebudou moci prodávat ani hypermarkety.

Obchody se základními potřebami ale mohou být otevřeny v neděli, což při minulé uzávěře neplatilo.

Zákaz vycházení se zpřísní a platit bude už od 21:00 do 5:00. Silvestrovské oslavy proběhnou zcela bez úlev, vláda nechystá žádné výjimky jako na Štědrý den, kdy povolila lidem účast na půlnoční mši.

Od 27. prosince také opět zavřou lyžařská střediska.

Kabinet na jednání prodloužil nouzový stav až do 22. ledna, jak schválila už včera sněmovna.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) na Twitteru oznámil, že od 4. ledna se do škol vrátí pouze žáci 1. a 2. tříd, ostatní budou pokračovat v distanční výuce. Výjimka platí i pro všechny žáky speciálních škol. (pel)