Zadržováním běženců v tranzitních zónách u svých hranic porušovalo Maďarsko evropské právo, rozhodl unijní soud. (Ilustrační foto)

Maďarsko zadržováním migrantů v zónách na hranicích porušovalo evropské právo. Podle rozhodnutí Soudního dvora EU Maďarsko neumožnilo běžencům efektivně žádat o azyl, k čemuž ho zavazují unijní směrnice. Maďarsko se rozhodlo tranzitní zóny zrušit letos v květnu poté, co Evropský soudní dvůr řekl, že tranzitní zóny se rovnají zadržování bez zákonného důvodu a že tato praxe má skončit.

Maďarsko vytvořilo tranzitní zóny po vybudování drátěných plotů na jižních hranicích se Srbskem a Chorvatskem, aby v roce 2015 zastavilo příliv migrantů.

Vládu premiéra Viktora Orbána kvůli její tvrdé protiimigrační politice dlouhodobě kritizují mezinárodní organizace i ochránci lidských práv.

Soud dvůr EU řešil záležitost na popud Evropské komise, která kvůli zacházení s běženci zahájila s Maďarskem řízení pro porušování povinností plynoucích z unijních právních předpisů.

Soudci konstatovali, že pro přistěhovalce, kteří chtěli na maďarské hranici požádat o azyl, bylo „téměř fakticky nemožné učinit tuto žádost“. Členské státy podle nich lidem poskytnout možnost požádat o azyl, „jakmile v tomto směru projeví svou vůli“.

Maďarsko ale už situaci napravilo, a tak mu nehrozí od Bruselu postihy. (pel)