Dlužné alimenty na děti už nebude muset platit rodič, ale uhradí to za něj stát. Senát schválil náhradní výživné. (Ilustrační foto)

Dlužné alimenty za neplatící rodiče bude hradit stát. Senát schválil návrh zákona o tzv. náhradním výživném. Podle návrhu by děti neplatičů mohly dostávat novou dávku. Úřad práce by jim poskytoval stanovené výživné, ale maximálně do 3 tisíc korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí o tom informovalo na webu.

„Sláva! Dnes prošel Senátem náš návrh na náhradní výživné. Už zbývá jen podpis pana prezidenta. Po 15 letech je tu konečně pomoc pro asi 24 000 dětí, a to je skvělá zpráva,“ napsala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na Twitter.

Podle Maláčové je nyní potřeba soustředit se především na zlepšení vymahatelnosti výživného.

„Podařilo se to nejdůležitější, ale ještě není úplně hotovo. Teď je potřeba soustředit se na radikální vymahatelnost výživného. Tato problematika sice spadá pod ministerstvo spravedlnosti, ale projednávání zákona významně podnítilo poslaneckou iniciativu na změny a já doufám, že se podaří zejména rozšířit pozastavování různých veřejnoprávních oprávnění, jako je tomu dnes u řidičáku,“ zdůraznila Maláčová.

Na náhradní výživné budou mít nárok samoživitelé a samoživitelky, kteří svou situaci aktivně řeší.

Pokud rodič splňuje podmínky nároku, obrátí se na úřad práce. Ten mu poskytne potřebné formuláře a informace a následně celou situaci posoudí a rozhodne nejpozději do 30 dní.

Rodič následně každé 4 měsíce dokládá neplnění vyživovací povinnosti. Samoživitel či samoživitelka můžou náhradní výživné pobírat až 24 měsíců.

Vyplacená částka je potom vymáhána státem skrze krajské úřady práce, které se připojí
do již běžícího exekučního řízení s dlužníkem.

Samoživitelé budou mít nárok na vyplacení náhradního výživného ve stejné výši, v jaké ho stanovil druhému rodiči soud. Maximální částka náhradního výživného bude zastropovaná na 3 tisíce korun.

Pokud druhý z rodičů platí výživné jen částečně, stát samoživiteli či samoživitelce doplatí soudem stanovenou částku.

Zákon nyní poputuje do k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi. Zákon by měl platit od 1. července 2021. (pel)