Formální chyba v opatření vlády zakazovala hospodám točit pivo a prodávat nápoje i hostům, kteří sedí u stolu.

Babišova vláda vydala další absurdní nařízení. Poté, co na začátku týdnu zakázala prodej čepovaného piva do PET lahví nebo džbánků, se dopustila další bizarní chyby, když chtěla zmíněné opatření upravit. Restaurace by tak nemohly čepovat pivo nebo vařit čaj ani hostům konzumaci na místě. Vláda následně opatření zakazující prodej nápojů znovu upravila. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Původní opatření z počátku týdne znělo: „Zakazuje se prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)“.

Fakticky to tak znamenalo zákaz prodeje nápojů nebo čepovaného piva lidem s sebou domů.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) se po vlně odporu omluvil a nařízení slíbil upravit. Uvedl k tomu, že vláda rozhodně nechtěla lidem zakázat pít pivo doma.

Místo slibované nápravy však vláda vydala ve čtvrtek ještě bizarnější opatření, které v podstatě nedávalo smysl: „Zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci.“

V praxi by tak restaurace nemohly prodávat nápoje ani hostům na míst, kteří sedí u stolu.

Ministerstvo zdravotnictví posléze přiznalo chybu.

„Došlo tam skutečně k nějaké chybě v přepisu, takže to bude ještě nějakým způsobem změněno, tak aby to skutečně bylo tak, jak je to zamýšleno. Myšlenka ze včerejška ale platí,“ uvedla mluvčí Barbora Peterová pro Novinky.cz.

Vláda od středy 9. prosince restauracím, hospodám a dalším podnikům nařídila zavírat již ve 20:00. Zároveň je znovu zakázáno pití alkoholu na veřejnosti a prodej občerstvení na trzích.

Blatný po dnešním jednání vlády uvedl, že je velmi pravděpodobné, že ke zpřísnění opatření by mohlo dojít ještě do Vánoc. Obchody by ale dál zůstaly otevřené všechny, aby menší provozovatelé nebyli diskriminovaní proti velkým řetězcům. (pel)