Firmy z holdingu Agrofert získaly dotace na ovocné sady, neměly na ně ale nárok. (Foto: Redakční koláž)

Čtyři firmy z holdingu Agrofert čerpaly dotace na výsadbu ovocných sadů, přestože na peníze neměly nárok. V letech 2010 až 2017 získaly neoprávněně víc než 7,5 milionu korun. Ministerstvo zemědělství od tří z nich žádá vrácení podpory, Agrofert se ale brání žalobou u soudu.

Upozornil na ro server Seznam Zprávy.

Spor se týká dvou dotačních programů: Podpora vybudování kapkové závlahy v ovocných sadech a Podpora restrukturalizace ovocných sadů.

Nejvíce – celkem 2,8 milionu korun – získala firma Lužanská zemědělská z Královéhradeckého kraje.

Následuje firma Sady CZ, která v roce 2017 čerpala 2,7 milionu korun.

Firmě Alimex Nezvěstice bylo v letech 2010 a 2012 přiděleno téměř 1,5 milionu korun.

Půl milionu korun ve dvou dotacích na vybudování kapkové závlahy v ovocných sadech pak získala firma MAJ.

Dohromady tak všechny firmy na dotacích získaly na podporu ovocných sadů 7,5 milionu korun.

Ministerstvo zemědělství se třemi ze čtyř firem zahájilo v roce 2018 řízení o odnětí podpory.  Že mají podniky dotace vrátit, nakonec potvrdil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Agrofert trvá na tom, že se pochybení nedopustil a státu nehodlá nic vracet.

Klíčové ve sporu je to, jaká pravidla platila pro čerpání ve kterém roce.

Ministerstvo sice nejprve na dotaz Seznam Zpráv potvrdilo, že i v těchto letech platila podmínka, že na dotaci mají nárok jen malé a střední podniky, později ale uvedlo, že pravidla špatně interpretovalo a podmínka je závazná až od roku 2015 a dotace před tímto rokem už vymáhat nemusí.

Situace s dotacemi pro ovocnáře je podobná jako dotace na farmu Čapí hnízdo, která také čerpala peníze z programu určeného pro malé a střední podniky. Policie vyšetřuje, zda se nejednalo o dotační podvod. V kauze trestně stíhá i premiéra Andreje Babiše (ANO).

Babiš sice koncern Agrofert převedl začátkem roku 2017 do svěřenského fondu, stále je ale jeho beneficientem, takže veškeré zisky všech firem ve fondu jdou právě českému premiérovi.

Podle auditu Evropské komise navíc Babiš stále ovládá holding Agrofert a porušuje tak českou i evropskou legislativu. Komise proto požaduje vrácení dotací a současně kontrolu dalších dosud neprověřených projektů koncernu. (pel)

Stát se chystá po Agrofertu vymáhat zpět dotaci 100 milionů na linku v Penamu